Stijn Meuris: 'Dit is echt een a-typisch nummer voor Thin Lizzy want het was perfect meezingbaar'

maandag 18 november 2019 - 15:41
Thin Lizzy
Chronicle Live
Stijn Meuris geeft op eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de grote klassiekers uit de rock en pop

Stijn Meuris: 'Vandaag dus een nummer dat iedereen kent maar vreemd genoeg uit een genre dat misschien niet iedereen zo goed kent, hardrock. Even verduidelijken, het is niet specifieke hardrock maar iets wat er naar leunt zeg maar. Thin Lizzy dus, de legendarische groep rond de inmiddels lang overleden Phil Lynott, rare snor, veel kapsel en krullen maar vooral een ongelooflijke gitarist. Hij was er zo eentje waarvan iedereen dacht dat hij de strafste was en dat ga ik dan ook niet beweren. Ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in het rijke oeuvre van Thin Lizzy maar dit is echt een a-typisch nummer voor de groep omdat het minder hardrock was, eigenlijk was het popmuziek en meezingbaar tot en met, simpel, eenvoudig en heel efficiënt.'

 

Stijn Meuris over 'The boys are back in town' van Thin Lizzy

Thin Lizzy

De groep Thin Lizzy zag het levenslicht al in 1969 toen in Dublin de twee schoolmakkers Phyl Lynott en Brian Downey beslisten om wat muziek te gaan maken. Dat lukte aardig en al snel kwam er een eerste live optreden in 1970, nog steeds in Dublin. Ondanks de behoorlijke indruk die ze maken is het toch wel wachten tot de groep zich in 1972 kan vast hangen aan een toernee van Slade en Suzi Quatro door Groot-Brittannië. Tijdens die shows leert het publiek het nummer 'Whiskey in the jar' kennen en appreciëren en lijkt Thin Lizzy aardig op weg om de eerste rockband te worden met een zanger met donkere huidskleur. In 1975 kreeg de groep de kans om mee op toernee door de V.S. te trekken samen met Bob Seger en Bachman-Turner-Overdrive en ook daar scoren ze, deze keer met 'The boys are back in town'. Vroeger dan voorzien houdt de groep het begin jaren '80 voor bekeken en trekt Phil Lynott de stekker uit het project. 

Niet veel later, op Kerstdag 1985 werd Phil Lynott met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar hij begin januari '86 overleed aan hartfalen. Voor zover haar gezondheid het nog toelaat speelt de moeder van Lynott jaarlijks een hoofdrol tijdens het 'Vibe for Philo', een evenement ter nagedachtenis van de dood van Phil Lynott op Kerstdag.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!