Stijn Meuris: 'Gary Numan klinkt zo elektronisch en tegelijk warmbloedig en dat is pas interessant'

maandag 10 februari 2020 - 15:40
Gary Newman
Elke week bespreekt Stijn Meuris op eigenzinnige manier de grote klassiekers uit de pop en rock

Stijn: 'Gary Numan zat aanvankelijk in de band Tubeway Army en dat liep eigenlijk goed tot Numan besliste dat hij het ook alleen kon. En dat bleek ook zo te zijn want toen hij alleen ging was hij gewoon Tubeway Army, zo weinig verschil zat er tussen beide projecten. Ik heb er zelfs ooit mee gebabbeld in Hasselt tijdens 'Sinners Day', hele aangename Britse gentleman, slimme mens en dat voel je meteen maar die muziek van toen was een beetje kil, afstandelijk en electronisch. Tegelijk klonk het ook warmbloedig en dan ben ik altijd geïnteresseerd natuurlijk. Het waren hits terwijl die eigenlijk niks van een hit in zich hadden, typisch ook iets voor de jaren 80 en zo waren er nog groepen. Herinner je je nog Visage met 'Fade to grey' of Ultravox met 'Vienna', twee nummers waarmee je in 2020 niet meer moet afkomen denk ik. Het klonk heel gestileerd en voor die tijd uitzonderlijk modern met rare clipjes en hijzelf oogde ook als een robot. Je moet eens goed luisteren naar dit nummer 'Cars' want ik kan het niet empirisch bewijzen maar zonder die electronische handklapjes was dit nooit een echte hit geworden denk ik.'

Stijn Meuris over 'Cars' van Gary Numan

Gary Numan

Als jongs snaak rolde Gary Numan in de muziek dankzij een gitaar die hij op zijn vijftiende cadeau kreeg van zijn vader. Op die manier werd hij gelegenheidsmuzikant in verschillende Londense groepjes tot zijn oom Jess Lidyard hem aansprak om samen een groep te beginnen. 'Tubeway Army' was een feit en Numan trad steeds meer op de voorgrond als producer, songwriter en zanger van de groep die twee singles uitbracht: 'That's too bad' en 'Bombers', twee platen die geen schijn van kans hadden in de hitlijsten. In mei 1979 verscheen dan 'Are friends electric' en eindelijk had Numan zijn nummer 1 te pakken en een paar maanden later kroop de opvolger 'Cars' ook tot in de hoogste regionen van de lijsten. 

Achteraf kwamen er nog vele samenwerkingen met o.a. Shakatak en Jean-Michel Jarre en als gefascineerd liefhebber van vliegtuigen kan hij ondertussen de nodige papieren voorleggen om als piloot met sommige toestellen te vliegen. Hij is gelukkig getrouwd met Gemma O'Neill, één van zijn eerste fans en met hun drie dochters wonen ze nu in het zonnige Californië. Numan zelf treedt nog vaak op en bracht onlangs nog het album '(R)Evolution' uit met een overzicht van zijn veertigjarige carrière. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!