Stijn Meuris: 'Ik denk dat 'She's jivin' best een hit had kunnen zijn voor The Rolling Stones'

maandag 4 november 2019 - 15:46
The Scabs
Concertgebouw Brugge
Stijn Meuris geeft op eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de klassiekers van de pop en rock.

Stijn Meuris: 'The Scabs is een groep waarvan ik nog altijd vind dat ze nog altijd op de radio moeten komen en liefst zoveel mogelijk. Ik ben gaan graven in het rijke oeuvre van The Scabs en ik kwam uiteindelijk tussen al die singles die ik vaak goed vind toch nog een nummer waarvan ik dacht: dit vind ik altijd goed. Zou dit wel eens het beste nummer van de groep kunnen zijn, 'She's Jivin' is een sexy nummer, dat klinkt los uit de pols en heeft een heel mooie productie -voor de kenners- van de onvolprezen Werner Pensaert en heeft die kort aangebonden gitaarkes van wijlen Willy Willy. Die doen mij altijd terug denken aan Keith Richards van The Rolling Stones en dat zal wel geen toeval zijn want The Scabs zijn grote fans van de Stones geweest. eigenlijk had dit nummer een hit kunnen zijn voor hen, dit is zo'n Stones-nummer maar dan gemaakt in Diest!'

Stijn Meuris over 'She's jivin' van The Scabs

The Scabs

Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat er in Diest iets wonderlijks gebeurde: de geboorte van The Scabs. De groep koos die naam nadat Guy Swinnen een Britse documentaire zag over de mijnstakingen in Engeland. Toen er een busje met stakingsbrekers door de protesterende menigte reed en de inzittenden ervan bedacht werden met de term 'scab' wist hij het. Meteen werden The Scabs door kenners vergeleken met de Britse band The Clash en dat zorgde voor heel wat animo, de groep rond frontman en zanger Guy Swinnen stond al in 1983 op het hoofdpodium van T/W, het dubbelfestival in Torhout en een dag later in Werchter. Het was wachten tot 1990 toen het album 'Royalty in Exile' in de winkelrekken terecht kwam en er eindelijk de eerste echte grote hits te horen waren zoals bijvoorbeeld 'Hard Times'.
In 2007 vierden The Scabs hun 25ste verjaardag met een éénmalig concert in de Brusselse Ancienne Belgique waarna de vraag naar hun muziek weer groter werd. Tegenwoordig is dat nog altijd het geval met als resultaat de vele optredens op Vlaamse festivals. Begin 2019 overleed gitarist Willy Willy en is het onduidelijk hoe het nu verder moet met de groep.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!