Stijn Meuris: 'Ik werd bang van dat nummer, 'Band on the run' leek voor mij wat gepitst'

vrijdag 7 februari 2020 - 15:40
Paul McCartney & Wings
YT
Stijn Meuris bespreekt op geheel eigenzinnige wijze de grote klassiekers uit de pop en rock

Stijn: 'Wings was één van de zijprojecten van Paul McCartney destijds maar wellicht één van de bekendste en 'Band on the run'. Ik ben er zeker van dat als ik de titel uitspreek de mensen denken: natuurlijk, 'Band on the run'. Eigenlijk een heel bizar nummer, een hele boterham ook en je zou het ook een opera kunnen noemen, een nummer dat uit meerdere snelheden bestaat. Tegenwoordig moet je daar niet meer mee afkomen want daar trapt niemand nog in maar in de jaren '70 en '80 kon dat nog wel. Queen deed het, Pink Floyd, Meat Loaf maakten boterhammen van songs, composities, constructies maar in het geval van 'Band on the run' is dat heel mooi uitgedraaid. Ik herinner mij ook dat ik bij het zien van het clipje een beetje bang werd, daar hing zo iets grauw, iets Brits in en dat had ook te maken met de klank van dat nummer. Dat klinkt 'gepitst', ik vind echt geen ander woord. Het was wat klein van klank terwijl al die andere groepen groot en breed klonken, bijvoorbeeld die gitaarsolo met die heel herkenbare melodie. Het is een echte classic en het lijkt wel een medisch wonder maar die mens bestaat nog altijd!'

Stijn Meuris over 'Band on the run' van Paul McCartney & Wings

Paul McCartney & Wings

In 1970 werd de muziekwereld opgeschrikt door de split van The Beatles maar voor Paul McCartney betekende dat meteen de start van een tweede leven. McCartney vormde samen met zijn echtgenote Linda en een aantal bevriende muzikanten de groep Wings. Hun eerste album verscheen in 1971 maar werd niet meteen enthousiast onthaald waardoor de groep op verrassingstournee ging langs scholen en universiteiten. Na een aantal personeelswissels werd in 1973 het album 'Band on the run' op de mensheid losgelaten en dat bleek een schot in de roos: het werd hun meest succesvolle album ooit. 

Tijdens de optredens van Paul McCartney speelt de ex-Beatle nog steeds de hits van Wings: 'Band on the run', 'Silly love songs' en 'Let 'm in' staan gegarandeerd op de playlist, wellicht ook op 21 juni 2020. Samen met o.a. Crowded House, Sinead O'Connor en Kaiser Chiefs staat Sir Paul McCartney dan op het podium van de TW Classic in Werchter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!