Stijn Meuris: 'Joe Jackson bracht nog nooit een nummer uit dat onder de norm zat'

vrijdag 15 mei 2020 - 15:40
Joe Jackson
Trix
Elke week bespreekt Stijn Meuris op eigenzinnige wijze een klassieker uit de rock en pop

Stijn: 'We hebben Joe Jackson al een paar keer laten passeren en ik krijg er maar niet genoeg van. Het lijkt er zelfs een beetje op alsof mensen nu pas Joe Jackson ontdekken of herontdekken, in mijn geval is het dat laatste. Ik heb al die platen, ik had die al van in het begin en vond Joe Jackson al van in het begin fantastisch. Hij heeft verschillende hoedanigheden gehad in zijn lange carrière, eerst een beetje de punker, dan heeft hij ballads gemaakt en op een bepaald moment heeft hij zelfs de big band en jazz omringd. Wat dat betreft valt hij wat te vergelijken met Elvis Costello of Paul Weller, die doen dat ook. Eender welk nummer heeft een bepaalde kwaliteit en klasse in zich en Jackson heeft volgens mij nooit een nummer uitgebracht dat onder norm zat. Zo zijn er niet gek veel artiesten die dat kunnen dus ik had veel nummers kunnen kiezen maar het werd toch 'Steppin' Out'. Dat is een lichtvoetig lied en daar zit zelfs een electronische beat in, naar zijn doen toch wel eigenaardig voor hem maar toch zit er dat typische Joe Jackson geluid in, zijn piano, zijn manier van zingen en zijn specifieke stem. Met die lichtvoetigheid wil hij wellicht aantonen dat hij een ernstige composer is maar dat hij ook deze middle of the road muziek kan maken. Echt een artiest om te koesteren en ik heb hem onlangs nog bezig gezien en ondanks zijn leeftijd weet je al na een kwartier dat dit een artiest is van het zuiverste water.'

Stijn Meuris over 'Steppin' Out' van Joe Jackson

Joe Jackson

Als jonge knaap volgde hij een technische opleiding maar toch voelde hij zich als snel aangetrokken tot de muziek. Daarbij speelde aanvankelijk de viool een grote rol maar al snel schakelde hij over op de piano, toen hij amper zestien was kon je hem al vinden in de plaatselijke pub aan de vleugel. In 1978 had Joe dan ook al zijn eerste platencontract beet en met zijn 'Joe Jackson Band' kwamen er al snel de eerste hits zoals 'Is she really going out with him', 'Breaking us in two' en 'Steppin' out'. Begin jaren '80 verhuist hij naar New York en vanuit zijn nieuwe uitvalsbasis probeert hij een volledig nieuw verhaal, niet zonder succes want 'You can't get what you want' scoort meteen. 

Nadien kwamen er ook nog samenwerkingen met o.a. Joan Armatrading, Todd Rundgren en zelfs met William Shatner. Tegenwoordig woont Joe Jackson in Berlijn en treedt hij nog geregeld op, liefst met sigaret in de buurt want hij blijft een fervent tegenstander van het universele rookverbod.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!