Stijn Meuris over Ann Christy: "Zij bezat de gave om een melige tekst toch 100% oprecht te laten klinken"

maandag 9 december 2019 - 15:40
Ann Christy
Stijn Meuris bespreekt op geheel eigenzinnige wijze de grote klassiekers uit de rock en pop

Stijn: 'Een traag nummer met een beetje een rare titel: 'Waarom schrijft hij niet?' maar asjeblief, dat komt wel binnen. Let ook eens op hoe goed dat geproduced is, daar zit een basske in en die is zo aanwezig. Ik denk dat als je straks luistert in de living op een bepaald volume dat je werkelijk denkt dat die bassist naast je staat en vooral dan ook hoe zij dat zingt. Blijkbaar had Ann Christy de gave om een tekst die op het eerste gezicht wat melig klinkt toch te laten klinken alsof het 100% oprecht was. Zij kon dat, ik had 20 nummers kunnen kiezen maar ik heb toch gekozen voor dit omdat het mij iedere keer aangrijpt. Op mij als tiener kwam zij over als een soort huisvrouw, een Vlaamse bedrogen huisvrouw die ondanks alles toch haar relatie probeerde te redden en dat deed ze enorm goed in dit nummer.'

Stijn Meuris over 'Waarom schrijft hij niet?' van Ann Christy

Ann Christy

Ann Christy (1945-1984) had al vroeg de muziekmicrobe te pakken. Zij startte haar zangcarrière bij het orkest 'The Adams' waar haar latere echtgenoot Marc Hoyois aan het drumstel zat. Dat liep allemaal redelijk vlot en zo kon de jonge Ann mee op toernee met o.a. Salvatore Adamo, zowel in ons land als in Frankrijk. In 1968 stond ze samen met Lily Castel, Jacques Raymond, Nicole Josy en Hugo Dellas op het hoogste schavotje van het Songfestival van Knokke. 

Een paar jaar later nam ze tevergeefs deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival maar in 1975 mocht ze dan toch de koffers pakken richting Stockholm. Daar eindigde ze met 'Gelukkig zijn' op een 15de plaats (op 19 deelnemers). Hoe dan ook betekende deze deelname haar grote doorbraak in eigen land en scoorde regelmatig hits en trad ze zowat overal in Vlaanderen op. Ze was ook een graag geziene gaste in de ontspanningsprogramma's van de BRT.

Ann overleed op 7 augustus 1984 aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, ze was amper 38 jaar jong.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!