Stijn Meuris over 'Baba O'Reilly': 'Met dit nummer had The Who de eerste hard rock-hit ter wereld vast'

maandag 13 januari 2020 - 15:40
The Who
Grit Daily
Stijn Meuris bespreekt op geheel eigenzinnige wijze de grote klassiekers uit rock en pop

Stijn: 'Ik had gerust een stuk of tien nummers van The Who kunnen kiezen maar dit nummer was niet echt een geweldige hit hoewel veel luisteraars het wel zullen herkennen. Ik heb de titel 'Baba O'Reilly' altijd al een eigenaardige titel gevonden, het komt uit 1971 en uit de plaat 'Who's next' en die titel is een soort vrije interpretatie van twee namen in één. Baba was gebaseerd op ene zekere meneer Meher Baba, een Indiase geestelijke met als voornaamste doelstelling dat de mensheid minder moest zeggen en meer moest zwijgen. Iets wat hij zelf heeft gedaan want hij heeft gezwegen van 1925 tot aan zijn dood in 1969. Bovendien vond hij van zichzelf dat hij de reïncarnatie van God op aarde was. En dan heb je iets te vertellen, zeker in die tijd toen er prog-rock muziek werd gemaakt, na het hippie tijdperkt dus toen de pillen echt begonnen te werken. Riley komt dan weer van de Amerikaanse componist Terry Reilly die fan was van The Who. Een nummer was geboren, meteen ook het allereerste hard rock nummer want The Who evolueerde toen naar het hardere werk en deze single was daar het eerste bewijs van.'

Stijn Meuris over 'Baba O'Reilly' van The Who

THE WHO

Het prille begin van The Who situeert zich in het London van 1964. Roger Daltrey, Pete Townshend en John Entwistle volgden toen les op dezelfde school in Acton, een gehucht van de Britse hoofdstad. De ouders van Roger Daltrey, beide muzikanten, stimuleerden hun zoon bij het opstarten van een groepje dat vooral rockmuziek zou spelen. Na wat omzwervingen werden The Detours -hun eerste groepje- omgetoverd tot The Who en traden ze regelmatig op in The Marquee wat hen een lovende kritiek opleverde in Melody Maker, een toonaangevend Brits muziekblad. Dat artikel trok de aandacht van Shel Almy, toen producer van The Kinks en de bal ging meteen aan het rollen.

Tegenwoordig is de groep nog altijd actief. Er verscheen eind 2019 een nieuw album 'Who' en optreden doen ze in het voorjaar voorlopig enkel in Groot-Brittannië.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!