Stijn Meuris over France Gall: 'Op de één of andere manier kunnen enkel de Fransen zoiets maken'

vrijdag 10 januari 2020 - 15:40
France Gall
NU
Twee keer per week geeft Stijn Meuris zijn eigenzinnige mening op de grote klassiekers

Stijn: 'Vandaag dus 'Ella, elle l'a' van de Franse superster France Gall. Ik zeg duidelijk Franse superster want dat is ze wel degelijk in Frankrijk. Dat is op muzikaal vlak best een eigenaardig land, een beetje een muzikaal eiland in de wereld. Die hebben hun eigen megasterren, daar kunnen wij ons niks bij voorstellen en France Gall hoort daar dus zeker bij. Het gaat over de grote Amerikaanse jazz zangeres Ella Fitzgerald waar zij grote fan van was en met die typische productie uit de jaren '80. Nu moet ge daar niet meer mee afkomen want uw eigen groep of producer lacht daar eens goed mee maar let eens op hoe dat klinkt. Op één of andere manier konden enkel de fransen dat en hoe dat komt weet ik niet. Het moet iets technisch zijn maar bijvoorbeeld 'Babacar' had dat ook, dat begon met die drums en het leek of je in Vorst-Nationaal stond maar je stond gewoon in de keuken en ook dit nummer heeft dat. Een beetje een on-Franse sound waarbij ik dacht dat het nooit een echte hit zou worde maar in tweede instantie dan weer wel. 'Ella, elle l'a' dus, zij had het maar France Gall duidelijk ook.'

Stijn Meuris over 'Ella, elle l'a' van France Gall

France Gall

Muziek was bij de Parijse familie Gall een evidentie. Vader Robert schreef teksten voor o.a. Edith Piaf en Charles Aznavour en mama Cécile zong in verschillende koren. Op aanraden van haar vader stuurde ze enkele demo's op en die kwamen in handen van de uitgever van Serge Gainsbourg. Er kwamen ook live optredens aan te pas en een eerste keer dat ze op het podium stond was in het voorprogramma van Sasha Distel, in ons land. Haar overwinning in het Eurovisiesongfestival van 1965 opende meteen alle deuren. Dankzij de samenwerking met haar toekomstige echtgenoot Michel Berger werd ze een soort van halfgod in eigen land en ver daarbuiten. 

Een jaar na het overlijden van Michel Berger (1992) werd bij France Gall borstkanker vastgesteld, een ziekte die ze aanvankelijk onder controle kreeg maar op 7 januari 2018 stierf ze dan toch aan de gevolgen ervan, amper een maand nadat die andere halfgod Johnny Halliday overleed.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!