Stijn Meuris over Gary Numan: 'Ik heb hem ooit gesproken en hij is echt zo'n typische Britse gentleman'

maandag 2 december 2019 - 15:40
Gary Newman
Elke week bespreekt Stijn Meuris op eigenzinnige wijze de grote klassiekers van de rock en pop

Stijn: 'Het zal sommige mensen misschien wel opgevallen zijn dat ik opvallend veel nummers uit de jaren '80 kies. Dat is geen toeval want het is de periode waarin ik heel wat muziek heb leren kennen en dat werkt altijd wel door in de rest van je leven. Dit was zo één van mijn favorieten: Gary Numan, een hele rare snuiter en er waren er zo nog in die tijd. Herinner je Thomas Dolby of David Byrne maar ik heb Numan ooit eens ontmoet in Hasselt tijdens een alternatief eightees festival in de Ethias Arena. Dat is een hele aimabele man, echt zo'n typische Britse gentleman maar dan stond hij daar op dat podium in dat rare pakje van hem met die zeer kille, cleane elektronische muziek. En dat werkte, voornamelijk omdat de Ethias Arena zo'n soort van blikken doos is met een galm waarvan ik denk dat het concert nu nog kan beluisterd worden. Neem nu bijvoorbeeld Kraftwerk, die hebben dat tot in het ultieme doorgetrokken. Cooler dan dit kan muziek niet worden maar toch gaat het veertig jaar mee, straf!'

Stijn Meuris over 'Are friends electric'

Tubeway Army

Stichter en bezieler van de groep was Gary Numan die op zijn 18de verjaardag de beslissing nam om van muziek zijn levensdoel te maken. Daarvoor liet hij na veel twijfels een carrière als luchtvaartpiloot links liggen. Na een paar experimenten stond hij samen met Paul Gardiner halfweg de jaren '70 mee aan de wieg van Tubeway Army, waar zelfs zijn oom een plaatsje vond aan het drumstel. Hun eerste album volgde in 1978 en was goed voor 5.000 verkochte exemplaren. Daar moest dus wat aan gedaan worden en in 1979 stond 'Are friends electric' meteen goed voor één van de best verkochte singles van dat jaar. 

Gary Numan is nu 61 jaar jong en nog altijd erg actief. Zijn optredens blijven erg populair en dus druk bezocht en er staat voor 2020 een nieuw album gepland.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!