Stijn Meuris over Gorki: "Ik zei tegen Noordkaap: we hebben de strijd verloren"

maandag 7 oktober 2019 - 15:45
Luc De Vos
Stijn Meuris geeft op eigenzinnige wijze tekst en uitleg bij de grote klassiekers uit de pop en rock

Stijn Meuris over de eerste plaat van Gorki: "We kwamen allebei, Noordkaap en Gorki dus, uit de zelfde 'Rock Rally'-wedstrijd van Humo. Wij hadden die gewonnen en Gorki werd derde maar dat zegt natuurlijk niks over de latere carrière van beide groepen. Ik herinner mij nog dat ik naar de albumvoorstelling ging in Gent en op de terugweg naar Hasselt zette ik de cassette twee keer op. 's Avonds tijdens de repetitie met Noordkaap zei ik tegen de rest van de groep: 'Mannen, we hebben de strijd verloren ... de plaat van het jaar is uit en die is van Gorki'."

Stijn meent dat eigenlijk nog altijd: "Dat is een ongelooflijk album, dat is emotioneel en dat heeft zelfs niks te maken met het feit dat Luc De Vos er niet meer is. De plaat was een radicale breuk met de kleinkunst en er gebeurde iets in 1990, zowel bij ons als bij Gorki en later nog De Mens zijnde de drie groepen die toen aan het experimenteren waren met Nederlandstalige rock. Bij Gorki was dat dus echt, emotioneel, de scoutsjongen Luc De Vos. Als je dat nu bekijkt denk je wel es van hoe raar dat allemaal wel was. Je had zo'n kleine dikke uit Wippelgem in korte broek en met een gitaar rond zijn nek en telkens als hij speelde -ook al klonk het niet altijd even juist- besefte je dat dat echt was. Er staat werkelijk geen enkel slecht nummer op die plaat."

Stijn Meuris vertelt over 'Geef al je geld aan de arme kinderen'

Gorki

Zoals Stijn Meuris het ons al wist te vertellen moeten we terug naar de Rock Rally van 1990. Toen won Noordkaap de wedstrijd en werd Gorki derde maar het was toch nog een jaar wachten vooraleer er een eerste single van de groep verscheen. 'Anja' was meteen een verwijzing naar de Nederlandse zangeres Anja van Avoort die de jaren 60 en 70 hits had met o.a. 'De laatste dans'.

De naam van de groep verwijst naar het Russische woord voor 'bitter'.

De grootste hit van Gorki is wellicht 'Mia' dat in 1991 verscheen als B-kantje van 'Soms vraagt een mens zich af' en de rest is Vlaamse rockgeschiedenis. Die duurde tot die kille 29ste november 2014 toen Luc De Vos stierf en er een einde kwam aan de groep. Maar de naam zal altijd blijven verder leven, niet alleen dankzij de jaarlijkse MIA's, een duidelijke knipoog naar die grote hit van de groep.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!