Stijn Meuris over The Style Council: 'Je kon gewoon voelen dat Paul Weller zich amuseerde met zijn zijproject'

vrijdag 19 juni 2020 - 15:40
Style Council
Stijn Meuris houdt twee keer per week op zijn eigenzinnige manier de grote klassiekers uit de rock en pop onder de loep

Stijn: 'Vandaag koos ik voor The Style Council met 'Shout to the top'. Die groep was een soort van vervolgproject voor Paul Weller die ik nog kende uit The Jam, één van de meest interessante groepen uit die tijd. Heel heftig, heel kort, heel sexy ... Weller moet toen gedacht hebben: ik heb wel even tijd voor andere muziek en goesting vooral en dat is dan vreemd genoeg The Style Council geworden, bijna het tegenovergestelde van The Jam. Maar het is zo mooi, de groep heeft niet heel lang bestaan maar heeft fantastische muziek gemaakt. 'My ever changing moods', 'Walls come tumbling down' en 'You're the best thing', een geweldige slow maar 'Shout to the top' blijft toch mijn favoriet. Heel energiek, positief, in tegenstelling tot wat hij met The Jam deed. Dit is zo'n gloedvolle soul en je kon zo voelen dat Paul Weller zich amuseerde met zijn zijproject, iets wat hij nu nog steeds doet als solo-artiest en dat maakt hem tot één van de meest interessante Engelse artiesten op het podium en op plaat.'

Stijn Meuris over 'Shout to the top' van The Style Council

The Style Council

Nadat hij het bij The Jam voor bekeken hield schakelde Paul Weller een versnelling hoger en probeerde hij samen met zijn kompaan Mick Talbot wat meer soul in zijn muziek te brengen. Het eerste tastbaar bewijs daarvan werd de single 'Long Hot Summer' die aanvankelijk enkel in Japan, Nederland, Canada en de Verenigde Staten werd aangeboden. Op die manier was het een klein kunstje om ook gehoor te vinden in Groot-Brittannië en was het wachten op een opvolger. Ook met 'My ever changing moods' ging het vlotjes naar de hoogste regionen van de binnen- en buitenlandse hitlijsten, iets wat ook gebeurde met het handvol hits dat zou volgen zoals 'Walls come tumbling down', 'You're the best thing' en 'Shout to the top'. In 1989 viel het doek over de groep.

Paul Weller is ondertussen als jonge zestiger nog steeds bezig met een succesvolle solo carrière, hij treedt vaak op, schrijft nummers voor zijn collega's en is ook vaak te zien als drummer bij o.a. Noel Gallagher. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!