Tachtig is prachtig! Tina Turner is jarig

dinsdag 26 november 2019 - 10:00
Tina Turner
Rob Verhorst
De Queen of Rock 'n Roll mag vandaag 80 verjaardagskaarsjes uitblazen. Proficiat Tina!

Queen of Rock 'n Roll

80 jaar geleden werd in het stadje Nutbush Anna Mae Bullock geboren. Ze woonde er 16 jaar. Deze periode was de inspiratie voor een latere wereldhit 'Nutbush city limits'.
In de jaren 60 en 70 werd ze bekend toen ze met haar toenmalige echtgenoot het duo Ike & Tina Turner vormde.   
Door haar krachtige stemgeluid en energieke optredens kreeg ze de bijnaam 'Queen of Rock 'n Roll'.

Huishoudelijk geweld

De 18-jarige Anna Mae Bullock leerde Ike Turner kennen in een nachtclub, toen hij daar optrad met zijn orkest The Kings of Rhythm. Ze viel op met haar krachtige stem en kreeg een plaats in het achtergrondkoor.
Na een tijdje nam ze haar haar eerste liedje 'A fool in love' op met de artiestennaam Ike & Tina Turner. Ondertussen hadden deze 2 al een relatie en was Tina zwanger. Door het succes van de eerste single wou Ike door Amerika toeren, maar dat zag de zwangere Tina niet zitten.
Ze draaide bij na een handgemeen. Het huishoudelijk geweld zou daarna een constante worden in hun relatie. Dat resulteerde in 1978 in een (v)echtscheiding.
In deze periode scoorden ze ook hits met 'River deep, Mountain high', 'Nutbush city limits' en 'Proud Mary'. Voor dit laatste liedje kregen ze zelfs een Grammy Award.

Solo

Toen het huwelijk met Ike ontbonden werd, zat Tina letterlijk aan de grond. Ze had niets meer en de platenindustrie was niet meer in haar geïnteresseerd. In Europa kon ze wel nog optreden voor volle zalen. Rod Stewart, The Rolling Stones en David Bowie waardeerden ook podiumtalent en nodigden haar ook uit als gaste tijdens hun optredens.
In 1984 staat Tina weer in het midden van de belangstelling met het album 'Private dancer'. Met daarop de hits 'Private dancer', 'What's love got to do with it' en 'Let's stay together'.
Een jaar later verschijnt ze op het witte doek aan de zijde van Mel Gibson in de film 'Mad Max'.
De volgende albums 'Break every rule' en 'Foreign affairs' leverden de hits 'Typical male', 'Two people' en 'The best' op.

James Bond

De jaren 90 zijn rustig voor Tina Turner. In 1993 verscheen de film 'What's love got to do with it' over het leven van Tina Turner.  Tina Turner verleende ook medewerking aan de film en zong verschillende oude liedjes opnieuw in.
Twee jaar later mocht ze het titellied van de James Bond-gilm 'Goldeneye' inzingen.

Küsnacht

Tina Turner woont tegenwoordig in Küsnacht in Zwitserland en kreeg op 22 april 2013 de Zwitserse nationaliteit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!