Tom Waes over 'Into the Wild'-bus: "Hopelijk eindigt het niet op een parking met een hamburgerkraam rond"

vrijdag 19 juni 2020 - 16:52
Public Domain
Opmerkelijke beelden uit Alaska. De wereldberoemde bus van het boek en de film 'Into the Wild' is er weggehaald met een helikopter. Dat om te voorkomen dat mensen tijdens hun zoektocht naar de bus gewond zouden raken. Tom Waes ondernam zelf ooit voor 'Reizen Waes' de tocht naar de bus en vertelde erover bij David Van Ooteghem in 'Spits'.

"5 jaar geleden ben ik naar het buswrak gegaan voor 'Reizen Waes', dat was een kans die ik niet wou laten liggen", vertelt Tom. In de bus overleed Christopher McCandless, een jonge student uit Californië begin jaren 90. Hij trok rond in de wildernis van Alaska en botste daar op de bus in kwestie, die ook zijn uitvalsbasis werd. "McCandless heeft die bus ook maar toevallig ontdekt, hij wou vooral één worden met de natuur. Hij heeft er heel lang geleefd, hij heeft er zalm gevangen en wild gevangen. Maar dan liep het fout en was zijn munitie op en stak alles tegen."

"Hij was niet voorbereid"

Het lukte hem niet meer om de bewoonde wereld te bereiken en liet zo daar het leven. "Hij is dan ook nog domweg gestorven in die bus. Ze denken dat hij gestorven is door verkeerde bessen te eten. Het cynische is dat er op 9 km van de rivier in de buurt van het busje een autosnelweg is. Hij was gewoon niet voorbereid."

Jon Krakauer schreef een boek over het leven van McCandless gebaseerd op het dagboek dat in de bus werd teruggevonden. Sindsdien werd het buswrak een bedevaartsoord voor andere avonturiers. "De route is niet zozeer gevaarlijk, maar je moet wel goed voorbereid zijn. Het is een moerassig landschap, er zitten grizzly beren, er is een wilde rivier die je moet oversteken, het weer kan gigantisch omslaan in Alaska. En daar hebben veel mensen zich aan mispakt. Ze hebben geen touw bij om de rivier over te steken bijvoorbeeld."

"Reddingsteams waren het beu denk ik"

"Ik denk dat de reddingsdiensten het gewoon een beetje beu waren, want ze moesten constant helikopters en reddingsteams sturen. Ik denk dat ze de bus wel nog gaan bijhouden, en op een makkelijker toegankelijke plaats gaan zetten. Hopelijk zonder hamburgerkraam en gigantische parking er rond", besluit Tom al lachend.

Zo zag het eruit voor Tom Waes

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!