Trotse Bart Somers: "De Warmste Week is een eerbetoon aan alle Mechelaars, die de voorbije jaren zorg gedragen hebben voor elkaar"

woensdag 22 september 2021 - 11:40
Bart Somers
VRT
Eind dit jaar komt De Warmste Week naar Mechelen met een echt stadsfestival met live-radio. Het thema van De Warmste Week is 'Kunnen zijn wie je bent'. Het sluit aan bij de bevoegdheid van gelijke kansen van minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers.

Hoop voor de toekomst

Minister en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers is trots dat De Warmste Week eind 2021 naar Mechelen komt. "Ik ben heel vereerd met zo'n fantastisch thema 'Kunnen zijn wie je bent', dat door jongeren naar voor is geschoven. En dan nog in Mechelen, een stad die heel divers is en de voorbije jaren een mooie reputatie heeft opgebouwd om mensen in alle verscheidenheid te laten samen leven. Kortom, ik ben heel gelukkig.

Laat mij ook zeggen dat ik dat niet alleen gedaan heb, maar dat dat vooral de verdienste is van vele Mechelaars. Een stad of gemeenschap bestaat uit veel soorten mensen. Mensen met of zonder beperking, man/vrouw, jong/oud, mensen met een migratie-achtergrond. Je moet iedereen de kans geven om zichzelf te zijn en toch respect hebben voor andere keuzes. Als je dat kan, maak je een aangename en mooie samenleving. Ik vind dit thema van De Warmste Week heel bijzonder. Ik ben blij dat een jonge generatie daar uitdrukkelijk voor kiest. Dat is hoopvol voor de toekomst."

Ik ben blij dat een jonge generatie uitdrukkelijk kiest voor het fantastische thema 'Kunnen zijn wie je bent'. Dat is hoopvol voor de toekomst.

Bart Somers

Gratis festival

Tijdens De Warmste Week komt de jonge generatie naar Mechelen afgezakt. Dat betekent veel volk, leute en ambiance eind december. Dat is lang geleden. Is Mechelen daar klaar voor? "We zijn er heel hard klaar voor. Heel veel mensen kijken daar naar uit. De mensen krijgen tijdens De Warmste Week een gratis festival met heel veel activiteiten. Het thema is een mooie combinatie van aangenaam leven met elkaar, feesten en ondertussen ook stil staan bij de dingen die we nog beter kunnen doen.

Het glas is halfvol en halfleeg

Het thema 'Kunnen zijn wie je bent' sluit ook aan bij jouw bevoegdheid 'Gelijke kansen'. Kunnen onze jongeren zichzelf zijn? "Ik heb daarbij een dubbel gevoel.
Aan de ene kant is België een heel bijzonder land. Op het vlak van de Rainbow-index van de holebigemeenschap zijn we één van de meest open, moderne samenleving, waar het meest mogelijk is. We hebben nog nooit zoveel ingezet op mensen met een beperking om die een inclusieve samenleving aan te bieden.
Gendergelijkheid is de voorbije decennia gegroeid. Maar aan de andere kant, ondanks de vele successen, weten we dat 2 op 3 holebi's niet hand in hand op straat durven lopen. Dat er nog veel sociale uitsluiting bestaat voor mensen met een beperking en dat er in onze samenleving nog veel discriminatie bestaat. Het is een halfvol, maar ook een halfleeg glas. Ik vind dat we moed en energie moeten halen uit onze successen, maar tegelijkertijd mogen we onze kop niet in het zand steken voor wat er nog beter kan."

Een zondagskind

Heeft u het gevoel dat u zichzelf nog kan zijn? "Ik ben een zondagskind, dat in een heel warm nest opgegroeid is. Ik heb kansen gekregen en geluk gekend in mijn leven. Ik weet ook dat heel wat mensen dit niet gekend hebben. Voor die mensen organiseren we ook De Warmste Week."

Een hartje op de Grote Markt in Mechelen

We hebben ondertussen uw Grote Markt van Mechelen mooier gemaakt met een tekening. U heeft daar ook een boodschap bij geschreven. "Als wij aan onze stad denken, geven wij de Mechelaars een hartje en het postnummer 2800. Dat brengt ons bijeen en dat is ons gemeenschappelijke 'wie we zijn'. 20 jaar geleden was Mechelen een andere stad met veel verzuring en negativiteit. Vandaag is er een heel andere stadscultuur van openheid, verdraagzaamheid en respect. We zijn trots dat De Warmste Week naar Mechelen komt. Het is een eerbetoon aan alle Mechelaars, die de voorbije jaren zorg gedragen hebben voor elkaar."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!