Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

UZA is vandaag al volgeboekt voor coronatesten: "Kijken of we capaciteit kunnen verdubbelen"

ma 2 mrt. - 6:22

De vraag naar screenings op het nieuwe coronavirus stijgt fors, nu er een tweede patiënt opgedoken is én de krokusvakantie gedaan is. Het UZ in Antwerpen is vandaag al helemaal volgeboekt. "Al onze slots voor vandaag zijn al ingenomen", zegt medisch directeur Guy Hans bij Radio 2 Antwerpen. "We gaan kijken of we de capaciteit kunnen verdubbelen."

Tweede coronapatiënt maakt het goed

De vrouw die besmet raakte met het nieuwe coronavirus maakt het goed. Dat bevestigt de medisch directeur van het UZA. "Haar toestand is stabiel."

De vrouw kwam terug van een reis in Frankrijk en is daar mogelijk besmet geraakt. Ze wordt opgevangen in het ziekenhuis in Antwerpen, waar ze blijft tot het virus uit haar lichaam verdwenen is.

Doorwerken

"We hebben gisterenavond tot ver in de nacht gewerkt", zegt de medisch directeur Guy Hans van het UZ Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen. "De vraag naar screenings blijft toenemen. Al onze slots voor vandaag zijn al ingenomen. We gaan deze ochtend bekijken of we die capaciteit nu al kunnen verdubbelen om iedereen te kunnen opvangen."

Hans verwacht niet dat de vraag naar testen snel zal afnemen. Integendeel. "Mensen zijn pas teruggekeerd en vertonen symtomen of zijn ongerust. Daarbij komt dat er mogelijk nieuwe mensen zijn die symptomen ontwikkelen, nu scholen opnieuw beginnen en bedrijven terug opstarten."

Professor Erika Vlieghe, de behandelende arts van de besmette vrouw én lid van het overlegcomité dat de minister van Volksgezondheid informeert, beaamt dat. "Het is een forse toevloed",zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Zo'n test heeft wel wat om het lijf

Maar hoe verloopt zo'n test precies? "Die heeft wel wat om het lijf", legt Professor Erika Vlieghe, de behandelende arts, uit. "In eerste instantie is er een bevraging. Als daarbij de knipperlichten gaan branden, kleedt het personeel zich om in beschermkledij, met een schort, een masker... De test zelf gebeurt met een diepe neuswisser en een keelwisser. In het lab wordt dan gekeken of het genetisch materiaal van het virus aanwezig is. Dus dat duurt wel even, het afnemen en verwerken van zo'n staal."

Volgens Vlieghe moet er "zo breed mogelijk getest worden". "We zouden niet liever willen dan nog méér mensen te testen, maar we hebben wel een fysieke beperking. We zoeken naar oplossingen om dat te kunnen doen. Het is alle hens aan dek. Ons lab heeft maar een beperkte capaciteit, we bekijken hoe we aan de vraag kunnen voldoen, om zo snel mogelijk de testcapaciteit te optimaliseren."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet