Vakbond ACLVB wil rust voor winkelpersoneel: "Niet alle klanten hebben begrip voor de veiligheidsmaatregelen. Dat uit zich in fysieke en verbale agressie"

woensdag 25 maart 2020 - 18:06
Het is druk geweest voor het winkelpersoneel de voorbije week. De vakbonden denken eraan om de supermarkten nu ’s avonds vroeger en op zondag helemaal te sluiten. Stijn Vandercruysse van de liberale vakbond ACLVB vertelt in 'Spits' waarom hij dat nodig vindt.

“Wij wensen dat het winkelpersoneel de mogelijkheid krijgt om eventjes op adem te komen. De voorbije dagen hebben ze hard gewerkt in een zeer moeilijke omgeving”, stelt hij vast. “Ze werden geconfronteerd met een hoge werklast en niet alle klanten waren even respectvol of hadden begrip voor de veiligheidsmaatregelen. Dit uitte zich in fysieke en verbale agressie. Volgens ons is de rust nu even welgekomen!”

“Daarnaast maken veel mensen die in een winkel werken gebruik van het openbaar vervoer. Het aanbod van het openbaar vervoer is sterk verminderd. Ook is een groot aandeel van de medewerkers vrouwen. Het is niet evident voor hen om een thuissituatie te combineren met een werksituatie”, legt Vandercruysse uit.

’s Avonds en op zondag de winkel sluiten

Vandercruysse stelt zich de vraag of het nog noodzakelijk is om winkels te openen in toeristische zones op zondag en na 20u. “Toerisme is momenteel verboden. Is dat dan nog nodig tijdens deze lockdown?”

“Ook vragen we ons af of het nog nodig is om op vrijdagavond een winkel open te laten tot en met 21u. Als je de winkel een uurtje vroeger sluit, kunnen winkelmedewerkers ook een uurtje vroeger op adem komen, of eventueel de winkel opnieuw bevoorraden in een veilige omgeving.”

Een staking zou nu heel ongelukkig zijn. Hopelijk komt er snel een compromis en kan het winkelpersoneel op adem komen!

Stijn Vandercruysse van de liberale vakbond ACLVB

Wat met het zorgpersoneel?

“Voor het zorgpersoneel zouden deze nieuwe openingsuren geen probleem opleveren”, stelt Vandercruysse. “In veel winkels is een regeling getroffen voor het zorgpersoneel. Heel wat winkels hebben een bepaald tijdsslot voor ouderen en het zorgpersoneel. Andere winkels voorzien dan weer een fastlane waar zorgverleners voorrang krijgen en niet hoeven aan te schuiven. Dat is een initiatief en een vorm van solidariteit die wij zeker toejuichen.”

Geen stakingen

“Een staking zou nu allesbehalve goed nieuws zijn”, vindt ook Vandercruysse. “We willen niet aanzetten tot stakingen. Hopelijk komt er een compromis, want een staking zou nu heel ongelukkig zijn. We staan daar zeker ook niet voor te springen. We zijn er ons van bewust dat het geen makkelijke situatie is en hopen op een compromis.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!