Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Van 'Bakske vol met stro' tot 'All I want for Christmas': 13 leuke verhaaltjes van de beste kerstliedjes

wo 6 dec. - 9:00

Kerst is de mooiste tijd van het jaar. Iedereen wordt goedgezind als de jinglebells uit jouw radio komt. Voor jou hielden we de verhalen van 13 bekende kerstliedjes onder het vergrootglas. Je zal benieuwd zijn.
Mariah Carey
© Belga

1. Last Christmas - Wham!

In de jaren 80 lagen de meisjes aan de voeten van Wham!. George Michael en Andrew Ridgeley waren het met andere woorden gewoon dat elk liedje van Wham! op nummer 1 stond in de hitlijsten. Hadden zij pech dat zowel 'Last Christmas' en 'Do they know it's Christmas?' van Band Aid op dezelfde dag in de winkel lagen. En dat het liedje van Band Aid iets populairder was dan dat van Wham!.

Enfin, de opbrengst van de beide liedjes ging naar de hongersnood in Ethiopië. En George Michael heeft ook meegezongen met 'Do they know it's Christmas?'. Zo was iedereen tevreden. 'Last Christmas' gaat over een relatie die slecht afloopt. In de videoclip zien we George Michael lonken naar een ander meisje dan zijn eigen vriendin. Ondertussen weten we wel hoe de vork bij Michael zat. De sloeber.  

2. Stop the cavalry - Jona Lewie

Het was niet bedoeld als kerstnummer, maar 1 zinnetje in 'Stop the cavalry' van Jona Lewie heeft het liedje tussen de kalkoenen geplaatst: "Wish I was at home for Christmas." De kerstbelletjes en de koperblazers geven de indruk dat dit een kerstliedje is.

'Stop the cavalry' is in feite een protestlied tegen de oorlog. Het verwijst zowel naar de eerste wereldoorlog als naar een kernoorlog. Het liedje kwam uit in 1980 toen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten hun atoomwapens naar elkaars voordeur gericht hadden.
 
 

3. Listen to your heart - Roxette

De recent overleden zangeres Marie Fredriksson zong in 1990 het liedje 'It must have been love' van Roxette in de Radio 2 Top 30. Een gevolg van het succes van de film 'Pretty woman', waar het liedje op de soundtrack stond. Voor deze film werd Roxette gevraagd om een liedje te schrijven. Omdat ze op tournee waren, hadden ze hier geen tijd voor. Dat bracht Per Gessle op het idee om 'It must have been love (Christmas for the Broken Hearted)', dat 4 jaar eerder een bescheiden Zweeds hitje was, te herwerken. Want het was oorspronkelijk een kerstnummer. De zin 'It's a cold Christmas day' werd bijvoorbeeld aangepast naar 'winter's day'. Ook de kerstgeluiden aan het begin en einde van het liedje werden geschrapt.

4. All I want for Christmas is you - Mariah Carey

Mariah Carey is helemaal niet geïnteresseerd in Kerstmis en alles wat daarmee te maken heeft. Ze wil alleen maar haar echtgenoot. Tenminste dat zingt ze in 'All I want for Christmas is you'. Op het moment dat 'All I want for Christmas is you' in de winkel lag, was Mariah Carey getrouwd met haar platenbaas Tommy Mottola. Daarna heeft de rondborstige zangeres hem gewisseld voor andere exemplaren. We zijn ondertussen de tel kwijt.

De entourage van Mariah Carey had aanvankelijk schrik om met haar een kerstalbum op te nemen op het hoogtepunt van haar carrière. Normaal gezien wordt zo'n album gepland als de artiest bijna met pensioen is. De vrees was ongegrond. Het werd een wereldhit. 

In november 1993 kreeg 'All I want for Christmas is you' in het Guinness World Records-boek. Voor het bestverkochte kerstnummer, voor het meest gestreamde liedje van een vrouwelijke artieste gedurende 24 uur en het langste verblijf van een kerstliedje in de Britse hitlijsten. 

5. White Christmas - Bing Crosby

"Wordt het dit jaar een witte kerst?" Jacotte Brokken en Sabine Hagedoren worden elk jaar zot van deze vraag. Bing Crosby mocht er ook van dromen toen hij in 1942 in de film 'Holiday Inn' "I'm dreaming for a white Christmas" zong. Crosby was in de film een New Yorker die tijdens de kerstperiode in het zonnige California droomde van wat sneeuwvlokken. In de hitlijsten werd het een sneeuwlawine. 'White Christmas' won toen ook de Oscar voor het Beste liedje.

Vier jaar later zong Crosby deze kerstklassieker ook in de film 'Blue skies'
In 1947 werd 'White Christmas' terug opgenomen omdat de originele band zodanig versleten was dat ze - gezien het grote succes - geen nieuwe singletjes konden persen. 
In 1954 zong Bing Crosby het liedje voor de derde keer in de gelijknamige film 'White Christmas'. 
In de allereerste uitgave van het Guinness Book of Records van 1955 werd 'White Christmas' vernoemd als de meest verkochte plaat aller tijden.

6. It's the most wonderful time of the year - Andy Williams

'Mr. Christmas' is de bijnaam van Andy Williams. Deze Amerikaanse crooner heeft bij leven namelijk acht kerstalbums opgenomen. 'It's the most wonderful time of the year' stond in 1963 op Williams' eerste kerst-LP 'The Andy Williams Christmas Album'. Het liedje was niet eens een promo-single. De platenfirma koos zijn versie van 'White Christmas' van Bing Crosby om het album uit de winkels te krijgen.
'It's the most wonderful time of the year' beschrijft wat mensen verbindt tijdens de mooiste tijd van het jaar.

7. Happy Xmas (War Is Over) - John Lennon

'Happy Xmas (War Is Over)' is geen klassiek kerstliedje. Het gaat niet over jinglebells en kalkoenen, maar wel over de Vietnam-oorlog. John Lennon wou een protestlied maken. Het nummer stamt uit de vredescampagne die John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in 1969 organiseerden. In Amsterdam hielden ze in dat jaar hun legendarische Bed-In. Ze verspreidden onder meer posters met de tekst: "War is over! If you want it. Happy Christmas from John & Yoko.". 

John Lennon nam 'Happy Xmas (War Is Over)' op in New York in 1971. Het haalde toen de Amerikaanse hitlijsten niet. Het jaar nadien was het wel prijs. Eerst in de Britse Top 30, daarna in de rest van de wereld.
In het begin van het liedje fluistert Yoko Ono "Happy Christmas, Kyoko" en John Lennon "Happy Christmas, Julian". Dit zijn de voornamen van hun kinderen uit een vorige relatie.

John Lennon was de eerste voormalige Beatle die een origineel kerstliedje opnam. Daarna volgden George Harrison met 'Ding Dong, Ding Dong', Paul McCartney met 'Wonderful Christmastime' Ringo Starr met 'I wanna be Santa Claus'.

8. Driving home for Christmas - Chris Rea 

Het lag al een tijdje in de schuif van Chris Rea toen hij 'Driving home for Christmas' in 1986 opnam. Het idee voor het liedje kwam toen Chris Rea in een stevige file zat. Hij reed toen met de Mini van zijn vrouw van Londen naar zijn huis in Middlesbrough. En dat is een eindje. Chris Rea noemde 'Driving home for Christmas' de autoversie van een kerstliedje.

In 1989 nam Wim De Craene een Nederlandstalige versie op. 'Onderweg naar Kerstmis' was een productie van Radio 1. Ook voor het liedje 'The Road To Hell (Part Two)' was een file de inspiratiebron voor Chris Rea. Hij zat toen vast op de M25. Dat is de ring rond Londen.  

9. Do they know it's Christmas? - Band Aid

Toen Bob Geldof een reportage zag over de hongersnood in Ethiopië, kroop hij in zijn pen. Hij schreef een liedje en trommelde al zijn bekende collega's op om in de studio 'Do they know it's Christmas?' op te nemen. Het liedje bracht 14 miljoen dollar op. 

Deze actie kreeg zijn finale in het evenement Live Aid. Een 16 uur durend internationaal benefietconcert op 13 juli 1985 in het Wembley stadion in Londen. De groep die tijdens de opname van 'Do they know it's Christmas?' uitblonk van afwezigheid was Queen. Freddy Mercury & co werden niet uitgenodigd omdat ze een jaar eerder een concert gegeven hadden in Zuid-Afrika, ondanks de boycot tegen het apartheidsregime. 

Bob Geldof heeft het hen achteraf vergeven en uitgenodigd voor Live Aid.
Nadat 'Do they know it's Christmas?' wereldwijd een succes werd, kwam er reactie uit de Verenigde Staten.

Michael Jackson en Lionel Richie componeerden het liedje 'We are the world'. Ook hier stonden bekende Amerikaanse artiesten te dringen om mee te doen met de gelegenheidsgroep USA for Africa.

10. Let it snow! Let it snow! Let it snow! - Dean Martin

Alhoewel het geen kerstliedje is, wordt het liedje 'Let it snow! Let it snow! Let it snow!' toch zo ervaren. Het nummer werd geschreven in juni 1945, toen Amerika kreunde onder een hittegolf. Dat was de aanleiding voor de componisten Sammy Cahn en Jule Styne, die verlangden naar koelere omstandigheden. In plaats van naar het strand te gaan, besloten de 2 liedjesschrijvers om binnen te blijven en een winterliedje te maken. 

De eerste versie werd opgenomen door Vaughn Monroe. Ook Frank Sinatra en Dean Martin leenden hun stem aan dit nummer. De versie van Dean Martin is de bekendste.

11. Bakske vol met stro - Urbanus

'Bakske vol met stro' is een parodie op de geboorte van Jezus Christus. In dit liedje gaf Urbanus aan het verhaal en de personages in Bethlehem een ferme draai. Begrijpelijk dat eind jaren 70 niet iedereen daar mee kon lachen.

Een groot deel van christelijk Vlaanderen kreeg Urbanus over zich heen. Sommige priesters verboden hun parochianen het nummer te kopen. De postbode van Tollembeek klopte overuren om de klachtenbrieven aan het adres van Urbanus te bezorgen.

Door de controverse belandde 'Bakske vol met stro' in de Radio 2 Top 30. Met zelfs een nummer 1-notering gedurende 2 weken in januari 1980.

12. Formidabele kerstmis - Xavier De Baere

In 1993 was er het spraakmakend programma 'Morgen Maandag' met Marc Uytterhoeven. Aan het eind van deze uitzending dook de professionele afscheidsnemer Xavier De Baere op. Hij mocht in een stuntelig Nederlands het publiek naar huis sturen en van de kijkers afscheid nemen.
Acteur Lucas Van den Eynde speelde het typetje Xavier De Baere, de man met het debardeurke. De woorden "Formidabel" en "Dank u vriendelijk, dames en heren" kwamen iedere keer terug.
Xavier De Baere werd zo populair dat hij zelfs een kerstsingle 'Formidabele Kerstmis' opnam.

13. Merry Christmas everybody - Slade

'Merry Christmas everybody' van Slade uit 1973 is gebaseerd op het liedje 'My rocking chair' dat zanger Noddy Holder in 1967 schreef. Nadat hij eens goed doorgezakt had in de lokale pub, besloot hij om dit liedje te herschrijven naar een kerstnummer.

Omdat de actuele economische situatie in Engeland niet zo gunstig was, wou hij een kerstliedje dat de mensen zou opvrolijken. Het werd zo'n succes dat de platenfirma perserijen in Los Angeles en Duitsland moest inschakelen om voldoende exemplaren in de winkels te houden. 
Het orgeltje in het liedje werd geleend van John Lennon die in de studio ernaast zijn album 'Mind Games' aan het opnemen was.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet