Vanaf 1 juli mogen amateurkoren weer zingen maar mét mondmasker!

vrijdag 26 juni 2020 - 16:00
koor
Pixabay
Koorzangers die gedurende de quarantaine niet meer hebben kunnen repeteren, zijn verheugd omdat ze vanaf woensdag terug mogen zingen. Met een mondmasker weliswaar! Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan, vertelt Jeroen Keymeulen van koepelorganisatie 'Koor & Stem' in 'Spits met David'.

"Voor ons is dit 'het nieuwe normaal' zoals ze zeggen. Ik heb wel vernomen dat enkele zangers al thuis geprobeerd hebben om met een mondmasker te zingen en wat ik nu opvang, is dat de mondmaskers die je kan wegwerpen het beste resultaat geven. Deze geven de beste klank weer, je kan er goed in ademen en zijn dus te verkiezen boven stoffen mondmaskers bijvoorbeeld. Het gaat sowieso anders klinken, daar gaan we niet flauw over doen. Het zal dus een beetje zoeken worden welke maskers er het meest geschikt voor zijn."

Twee meter afstand tijdens repetities 

"Wanneer je twee meter afstand moet houden onderling, zitten we natuurlijk met een probleem van praktische aard. Dat spreekt voor zich. We spreken dan over 4 m² die je per persoon moet voorzien. Als je dan kijkt naar de maatregel die zegt dat je maximum mag repeteren met een groep van 50 zangers, heb je al snel een ruimte nodig van 400 m², dat is uiteraard gigantisch. Dat wordt dus effectief een praktische uitdaging. Ook de materialen zullen mensen zelf moeten meenemen, zodat we niet steeds alles moeten ontsmetten."

"De opstart gaat sowieso anders zijn"

"Wij hebben met Koor & Stem eind mei al een eerste keer een leidraad op onze website gezet, omdat we toen ook al de actualiteit volgden. Toen hebben we ook duidelijk aangegeven dat de opstart in juli of september anders gaat zijn dan voordien. We hebben dan ook aangespoord om als koorbestuur of als dirigent al eens na te denken hoe je het gaat aanpakken. Je kan in kleinere groepen werken, het koor opsplitsen, noem maar op. Ik denk dat we het op die manier gaan moeten proberen op te lossen."

"Of je als koor opnieuw van start gaat woensdag is een keuze die elk koor voor zichzelf moet maken. Ik heb het nog uitgerekend. Vanaf de lockdown tot 1 juli gaan we 109 dagen niet hebben kunnen zingen, wat in feite een derde van een jaar is. Ik denk dus dat we blij moeten zijn dat we weer mogen gaan zingen. Ik snap het enthousiasme dat er is om op 1 juli terug van start te gaan. Ik denk dat er dan veel koren en zangers zijn die de mondmaskers er dan wel willen bij nemen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!