Vanaf 8 juni mogen we elk 10 mensen zien én op café of restaurant!

woensdag 3 juni 2020 - 16:02
Getty Images
De Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen verder versoepeld. We gaan onze bubbels groter mogen maken en opnieuw op café gaan of naar een restaurant.

"We zijn begonnen met alles te verbieden, er was een soort van lockdown", zei premier Sophie Wilmès op de persconferentie. "Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren, het uitgangspunt is nu onze vrijheid. Alles zal mogelijk zijn, behalve de activiteiten die uitgesloten zijn."

De volgende maatregelen worden versoepeld: 

  • De sociale bubbels worden uitgebreid. Tot nu toe gold de vierpersonenregel, die bubbel mag nu uitgebreid worden tot maximaal 10 personen, buiten je huisgenoten. Die 10 personen is per week en per persoon, en knuffelen mag weer. Door het aantal contacten tot 10 te beperken, is traceren bij een besmetting makkelijker. 
  • De horeca mag 8 juni heropstarten. Cafés, restaurants en ook nachtwinkels mogen tot 1 uur openblijven. Er zijn wel enkele regels: 1.5 meter afstand tussen de tafels, maximum 10 personen per tafel en klanten worden aan tafel bediend. Het personeel moet ook een mondmasker dragen. 
  • Banket- en receptiezalen mogen open op 1 juli voor maximum 50 personen en met dezelfde voorwaarden als andere horeca.
  • Vanaf 8 juni zijn alle sportactiviteiten weer toegelaten. Bij trainingen, ook voor contactsporten als judo, geldt dat die training contactloos moeten zijn. De fitness mag maandag 8 juni opnieuw open met respect voor 1.5 meter afstand. Zwembaden en wellnesscentra moeten nog dicht blijven.
  • Ook de erediensten mogen weer vanaf 8 juni doorgaan, met maximaal 100 personen. Op 1 juli zou dat dan uitgebreid worden tot 200 mensen.
  • Vanaf 1 juli mogen ook trouwfeesten opnieuw doorgaan, met maximaal 50 personen.
  • Vanaf 8 juni mogen culturele activiteiten zonder publiek doorgaan. Op 1 juli zou u opnieuw naar de bioscoop of naar het theater mogen, maar het publiek is beperkt tot 200 mensen en de veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden.
  • Nachtclubs, fuiven en discotheken waar geen veilige afstand kan worden gehouden, zullen pas eind augustus open mogen. 
  • Vanaf 8 juni mogen we weer op meerdaagse trips in eigen land en vanaf 15 juni gaan de grenzen met de landen in Europa, de Schengen landen weer open.

Afstand en handhygiene blijft belangrijk, het virus is niet weg en kan altijd weer terugkomen.  Anderhalve meter afstand houden, handen wassen en een mondmasker dragen zijn nog altijd even hard nodig. Ook wordt het aangeraden om zoveel mogelijk activiteiten in openlucht te doen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!