Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Vanaf 9 juni weer knuffelen? "Het is niet omdat het mag, dat het moet"

di 1 jun. - 6:21

Als alles volgens plan verloopt verdwijnen op 9 juni thuis de sociale-afstandsregels en wordt zelfs knuffelen weer toegelaten. De regering wil zo de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf leggen, maar dat dreigt te leiden tot conflicten en ruzies. Voor veel mensen heeft het lang genoeg geduurd, anderen vinden net dat de versoepelingen elkaar te snel opvolgen. Wat als je zelf wat strenger wil zijn, maar je familie of vrienden alle teugels willen vieren? Of omgekeerd? Enkele tips.

Coronacommissaris Pedro Facon is alvast duidelijk: "Het is niet omdat meer en nauwer contact bij je thuis vanaf 9 juni niet langer expliciet verboden is, dat het ook een goed idee is om de teugels te laten vieren. "Ik denk dat het belangrijk is een stuk de vooruitgang te tonen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd, dus met twee doses, kunnen mondmaskers en sociale afstand laten als ze elkaar ontmoeten. Gezelschappen waarin een of meerdere mensen nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten voorzichtig blijven. Ontmoet elkaar zoveel mogelijk buiten, hou afstand, voorzie ventilatie, gebruik zelftesten en draag ook je mondmasker."

Ruzie en conflicten

De regering wil de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf leggen, maar brengt eigenlijk mensen die het wat strenger willen aanpakken in een lastig parket. "Daar gaat ruzie en conflict van komen", zegt Frank Van Overwalle, sociaal psycholoog aan de VUB. "Nu kun je nog terugvallen op de regels en is de discussie afgelopen, maar vanaf 9 juni worden de discussies echt uitgelokt." Ongemakkelijke situaties en conflicten lijken dus onafwendbaar. Hoe pak je dat dan het beste aan om dat zoveel mogelijk te vermijden?

Maak afspraken

Van Overwalle raadt aan om als je met vrienden of familie afspreekt op voorhand duidelijk te maken welke regels je van plan bent te gaan volgen en welke niet. "Als je ergens wordt uitgenodigd waar de regels niet worden gevolgd en je voelt je daar niet goed bij, kan je zelf uitmaken dat je liever niet komt of het nog liever een tijdje uitstelt."

De psycholoog raadt aan om te benadrukken dat ze het niet persoonlijk moeten nemen en het een tijdelijk gegeven is. "Zeg bijvoorbeeld dat je de regels nog minstens een maand wilt volgen en dat je graag daarna met veel plezier wilt afspreken", zegt hij. "Ik vind dat een goede boodschap: het is niet persoonlijk en tijdelijk."

Wie het echt niet ziet zitten, kan ook een excuus bedenken, zegt Walter Weyns, socioloog (UAntwerpen). "Een leugentje om bestwil", noemt hij het. "Op die manier kun je anderen wat proberen te ontzien. Niet zozeer zeggen dat je het nog te gevaarlijk vindt, maar het in het midden laten door een excuus te gebruiken."

Let op dat je zonder het te vragen de vrijheid van anderen niet afneemt

— Frank Van Overwalle - sociaal psycholoog

Let op lichaamstaal

Besef ook dat het hoe dan ook ongemakkelijk kan zijn. "Als je iemand ontmoet die je niet (goed) kent, was er vroeger soms de twijfel: geef ik die een hand, een kus en hoeveel kussen dan? Nu ga je dat ook hebben bij mensen die je wel goed kent", legt Weyns uit. "Je weet niet hoe zij tegenover de regels staan en hoe ze gaan reageren. En zij weten het niet van jou."

Lichaamstaal gaat daarom een belangrijke rol spelen. "Als je allebei staat te popelen om elkaar letterlijk in de armen te vliegen, ga er dan voor. Maar als je een aarzeling of een terughoudende beweging ziet, hou je dan een beetje gedeisd. Het is een kwestie van corona-hoffelijkheid."

Wees tolerant

Doordat de regels minder afgelijnd zullen zijn, moeten we dus begripvol zijn voor elkaar. Hou voldoende rekening met elkaar. "Dring je mening niet te veel op aan andere mensen", zegt Van Overwalle. "Hou voldoende afstand, dan moeten de mensen die wel nog strenger willen zijn zich niet altijd verantwoorden."

Veel mensen die met de versoepelingen volledig de kaart van de vrijheid trekken, vergeten volgens Van Overwalle de vrijheid van wie dat niet ziet zitten. "Let dus op dat je zonder het te vragen de vrijheid van anderen niet afneemt", zegt hij daarover. Let dus op voor groepsdruk: "Als iedereen het doet, voel je je ook weer verplicht en dat kan ook de bedoeling niet zijn."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet