Verguisd door John Lennon, maar toch het beste popliedje aller tijden: 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’ van The Beatles

woensdag 13 november 2019 - 10:49
The Beatles
Keystone
Wetenschappers van het Duitse Max Planck instituut hebben bepaald dat 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’ een uitmuntend liedje is.

Medewerkers van het zeer gewaardeerde Max Planck Instituut in München hebben 700 liedjes tussen 1958 en 1991 bestudeerd. Deze werden in een computer gestopt en na analyse van meer dan 80.000 akkoordenschema’s werden er 30 liedjes aan een testpubliek voorgesteld.
Deze 39 mensen moesten aangeven hoe genietbaar ze de liedjes vonden. Daarna kwamen de geleerde bollen tot de vaststelling dat het liedje 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' het beste popliedje aller tijden is. 
Ook in de top 10 van deze hitlijst staan 'Invisible touch’ van Genesis, ‘Hooked on a feeling’ van BJ Thomas, ‘I want you back’ van The Jackson 5, ‘There she goes’ van The La’s, ‘When it’s love’ van Van Halen en ‘Red red wine’ van UB40

Bommamuziek

Mocht hij nog leven dan zou er meteen protest komen van John Lennon. Hij had een hekel aan 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’. Lennon noemde het waardeloze bommamuziek van Paul McCartney. Ook Ringo Starr en George Harrison hadden hierbij geen goed gevoel. Ringo, George en John stelden zelfs hun veto om dit liedje als single uit te brengen in Engeland en in de Verenigde Staten.
'Ob-La-Di, Ob-La-Da’ werd door heel wat artiesten gecoverd. De Schotse groep Marmalade behaalde er een nummer 1-notering mee in de Britse hitlijsten.
In 2004 stond 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’ in het lijstje van de '50 slechtste liedjes ooit!' van het Amerikaanse muziektijdschrift Blender.

Alimentatie

Paul McCartney schreef het liedje 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’. Hij liet zich hiervoor inspireren door de reggaegroep Jimmy Scott and his Obla Di Obla Da Band. De zanger Jimmy Scott wou een vergoeding voor het gebruik van de titel. Wat geweigerd werd door McCartney.
Het werd uiteindelijk financieel geregeld doordat Paul McCartney de borgsom van Scott betaalde toen hij in de gevangenis zat wegens het niet betalen van zijn alimentatie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!