Verkeerd begrepen in de 1000 Klassiekers

maandag 17 december 2018 - 12:00
Verkeerd begrepen
De vlag denkt niet altijd de lading. Soms staat de tekst van een nummer haaks op het refrein. En blijkt een prachtige liefdesverklaring een bits afscheid te zijn. Enkele bekende nummers die altijd verkeerd begrepen worden. Jan Delvaux geeft tekst en uitleg.
Jan Delvaux

BRYAN ADAMS - Summer of ‘69

Gaat helemaal niet over Bryan Adams die in een nostalgische bui terugdenkt aan de wilde zomer van 1969. Hij was trouwens pas 10 jaar oud toen. Het nummer gaat over sex en zwoele zomernachten. De titel moet dus eigenlijk "Summer of 69" zijn. Zonder afkappingsteken.

THE BEATLES – Lucy in the sky with diamonds

Gaat helemaal niet over de drug LSD zoals altijd wordt gezegd. John Lennon zag een schilderijtje van zijn zoon Julian waarop hij zijn vriendinnetje Lucy met diamanten had getekend. De connotatie is louter toevallig.

PHIL COLLINS – In the air tonight

De tekst lijkt te gaan over iemand die er niet toe komt om een man die aan het verdrinken is uit het water te halen. Collins veroordeelt de lafheid van die figuur. ‘Fout’, zegt de artiest. ‘‘In the air tonight" gaat over de lastige scheiding van mijn eerste vrouw.’ 

MADONNA – Like a virgin 

"Like a virgin" gaat helemaal niet over Madonna die haar maagdelijkheid verliest. Auteur Billy Steinberg vertelt hoe hij emotioneel getekend is door een mislukte relatie. En hoe zich daarna in de armen van een nieuwe geliefde als herboren voelt.

HOOVERPHONIC - Mad about you

"Mad about you" is helemaal geen liefdesverklaring. Het gaat integendeel over een onmogelijke relatie. Het is dan ook vreemd dat heel wat jonggehuwden het nummer kiezen als openingsdans. 

JOHN LENNON – Imagine

"Imagine" is helemaal geen droom over een betere wereld maar een communistisch manifesto. Om zijn zware boodschap bij het grote publiek te krijgen, stelt Lennon de zaken wat wolliger voor.

VAN MORRISON – Have I told you lately

Van The Man zingt helemaal niet over een geliefde maar over God

THE POLICE – Every breath you take

"Every breath you take" is helemaal geen romantisch nummer. De verteller is een stalker die geobsedeerd is door zijn voormalige vriendin. ‘Every step you take, i’ll be watching you.’ Sting brengt een paar jaar later "If you love somebody, set them free" uit als tegengewicht.

LOU REED – Perfect day

Gaat helemaal niet over een perfecte dag. "Perfect day" is de neerslag van een mislukte relatie. 

R.E.M. – The one I love

Is helemaal geen liefdeslied maar een relaas over hoe mensen andere mensen gebruiken. Desondanks groeit "The one I love" uit tot het vaste knuffellied tijdens concerten van R.E.M.. Na enige tijd legt zanger Michael Stipe zich er bij neer. ‘Het is wellicht beter dat iedereen denkt dat het een liefdeslied is.’

BRUCE SPRINGSTEEN – Born in the U.S.A.

Is helemaal geen patriottische lofzang op de Verenigde Staten zoals president Ronald Reagan dacht. Springsteen maakt in "Born in the U.S.A." (1984) de wrange balans op van de Vietnamoorlog en van de economische crisis. 

BONNIE TYLER – Total eclipse of the heart

"Total eclipse of the heart" is helemaal geen liefdeslied maar een verhaal over vampieren. De oorspronkelijke titel was "Vampires in love". Het nummer is geschreven door Jim Steinman, de componist van de klassiekers van Meat Loaf.

U2 - One

"One" gaat helemaal niet over grote verbondenheid tussen twee geliefden. Volgens Bono is het een nummer over samenblijven bij gebrek aan een alternatief. 


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!