Video: Angelo Dorny beantwoordt jouw tuinvragen

donderdag 20 mei 2021 - 14:30
Groenspecialist Angelo Dorny
Radio 2
Normaal gaat het niet meer vriezen en dat betekent dat alle planten naar buiten mogen. Dit zorgt ervoor dat mei één van de drukste maanden is voor jou en je tuin. Groenspecialist Angelo Dorny beantwoordt al jullie vragen in de Radio 2-app.

Pindanoten

Tom Winkeleers kocht onlangs plantjes voor pindanoten in het tuincenter. Maar zal hij ooit pindanoten kunnen oogsten?

"Pindanoten zijn exotische planten en groeien normaal niet bij ons. Maar als we een zomer hebben zoals vorig jaar waar het alsmaar droger en warmer wordt, zou het kunnen lukken. Maar geef ze zeker het warmste plekje in je tuin."

Dor en bruin

De oleander van Leen Van den Haute is volledig dor en bruin geworden. Sinds kort komen er enkele groene blaadjes bij. Ze vraagt zich af of haar plant kan overleven.

Als je met je nagel over de stam gaat en die is nog groen, leeft je plant nog.

Groenspecialist Angelo Dorny

"Bij exotische planten kan dit komen omdat je plant het te koud gehad heeft. Waarschijnlijk was hij tijdens de winter niet goed beschermd. We hebben deze winter eens -10°C gehaald en exotische planten kunnen daar absoluut niet tegen. Er is een trucje waardoor je kan zien of je plant nog in leven is. Als je met de nagel van je duim over de stam gaat en die is nog groen, leeft de plant nog. Is die bruin en droog, is hij dood. Kijk tot waar je plant leeft en snoei hem tot aan de nog levende delen. Je plant gaat dan gestimuleerd worden om nieuwe scheuten te vormen."

Slakken

"Ik heb meerdere jonge plantjes buitengezet. Twee dagen later blijven er enkel nog afgeknabbelde stokjes over. Slakken helaas. Wat kan ik hieraan doen?", vraagt Tony Bouttelgier zich af. 

"Om slakken tegen te gaan kan je ecologische slakkenkorrels gebruiken. De ecologische slakkenkorrels zijn veilig voor kinderen en andere dieren, en zijn dus enkel schadelijk voor slakken. Je strooit de korrels tussen je planten en dit zou moeten helpen. Helpt dit niet? Dan kan je je grond behandelen met nematoden. Dat zijn parasitaire bodemaaltjes die je gaat verspreiden over je grond. Je kan ze online bestellen en je krijgt dan een zakje met voor het oog bijna onzichtbare aaltjes. Deze los je op in een gieter met water en kan je zo over je grond verspreiden. Het is heel effectief. Slakken zal je nooit helemaal wegkrijgen."

Wil je meer weten? Bekijk hier de Radio 2-appsessie van Angelo Dorny:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!