Video: Kadril zingt 'Bier en rode wijn' in Radio 2 Bene Bene

dinsdag 12 januari 2021 - 07:00
Kadril
Radio 2
De Vlaamse folkgroep Kadril bestaat 45 jaar. Dat vieren ze met een nieuw liedje, 'Bier en rode wijn', én een nieuwe zangeres: Kimberly Claeys. Wij kenden haar bij Radio 2 al van de groep Little Kim and the Alley Apple 3, van wie we in De Lage Landen destijds twee albums voorstelden als Album van de week. Nu bewijst Kimberly dat ze ook machtig mooi zingt in het Nederlands. In Radio 2 Bene Bene werd Kimberley begeleid door Erwin Libbrecht, de man die aan de wieg stond van Kadril.

45 jaar Kadril

De groep Kadril mag dit jaar 45 kaarsjes op de verjaardagstaart uitblazen. Erwin Libbrecht: "Het verhaal van Kadril is in 1976 begonnen tijdens een natuurkamp in Averbode. Daar speelden mijn twee broers, samen met een aantal muzikanten, folkmuziek die toen nog enigszins populair was. Zelf was ik nog te jong om mee te spelen. Ik heb nog een paar jaar moeten wachten om lid van de groep te worden. Kadril is begonnen als een echte folkgroep met traditionele instrumenten, zoals een viool, een doedelzak, een accordeon, een mandoline en een gitaar. Het was een groep in de stijl van 't Kliekske en The Dubliners. We zijn geleidelijk aan geëvolueerd naar een moderne sound of folkrock. Patrick Riguelle is erbij gekomen en daarna Eva De Roovere, Mariken Boussemaere en Karla Verlie. Als we Laïs er ook bijrekenen, hebben we meer zangeressen dan Hooverphonic gehad. (lacht) Toen Karla Verlie beslist had dat ze ermee wou stoppen, hebben we audities georganiseerd. Op advies van onze bassist kreeg Kimberley Claeys ook een kans en het was meteen geklonken."

De nieuwe zangeres Kimberley Claeys

Kimberley Claeys: "Aan de keukentafel van Kadril heb ik op een bepaald moment de kans gekregen om vijf liedjes van de groep te zingen. De mannen van Kadril vonden het goed en ik was hun nieuwe stem." Kimberly Claes is een heldin van de zorg, mama, zangeres bij Kadril, Little Kim en Guido Belcanto. "Tijdens de coronacrisis was die combinatie niet zo heel zwaar. De passie is zodanig groot dat dit moet lukken. Mijn fantastische partner Dries, mijn dochter en mama geven mij de wind onder de vleugels om te blijven doen wat ik doe."

Bier en rode wijn

Erwin Libbrecht: "'Bier en rode wijn' is geen liedje waarbij je een polonaise rond de tafel danst. Het is een liedje over de eenzaamheid, over het kijken naar het verleden en over beslissingen nemen waarover er twijfel bestaat. Ik heb het geschreven in de eerste coronaperiode. Het was geen gemakkelijke bevalling, want het was de eerste tekst die ik in het Nederlands geschreven heb. Dat is niet eenvoudig omdat je iedere keer dezelfde rijmwoorden tegen komt. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!