Viroloog Marc Van Ranst: "Wanneer er een tweede golf zou komen, zou ik ook in de supermarkten mondmaskers verplichten"

donderdag 18 juni 2020 - 16:21
Getty Images
Een chirurgisch mondmasker onder de kin dragen, om eens goed te kunnen ademen bijvoorbeeld of een koffietje te drinken, dat kan besmettingen veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoe zit dat nu precies?

"Het is natuurlijk de bedoeling dat het virus aan de buitenkant van het masker blijft zitten als je ademt", zegt viroloog Marc Van Ranst in 'Spits met David'. "Als je het masker afneemt, moet je het daarom met de touwtjes of de lintjes vastnemen en de buitenkant én de binnenkant niet aanraken. Wegwerpmaskers gooi je daarna weg en herbruikbare was je. Dat je kan besmet worden door het masker zelf aan te raken, is misschien een beetje theoretisch, zeker nu wanneer er relatief weinig besmettingen zijn. Het is ook anders als je je masker verkeerd zou afdoen op een plek als een ziekenhuis met veel zieken." 

Even onder de kin?

"Op een bepaald moment waren er te weinig maskers. En zorgverleners weten wel dat ze de maskers regelmatig moeten vervangen, maar op het moment dat er tekorten waren, is er meegegeven dat ze hun masker, om bijvoorbeeld eens te drinken, even onder de kin konden laten hangen. Er is echt geen verwarring bij de zorgverleners hoe ze maskers moeten gebruiken. De aanbevelingen zijn altijd geweest dat je ze moet vastnemen bij de touwtjes of de elastiekjes als je ze uitdoet."

Mondmaskers in warenhuizen

"Wanneer er een tweede golf zou komen, ben ik voorstander om ook in de supermarkten mondmaskers te verplichten. Je ziet dat dit goed gaat bij op het openbaar vervoer, dus het kan. Hier en daar zie je ook dat supermarkten hun maatregelen om bijvoorbeeld de karretjes schoon te maken al wat minder strikt toepassen. Dat soort maatregelen verwatert vaak na een tijdje. In die omstandigheden kan je proberen dat te remediëren door ook in supermarkten een mondmasker te verplichten."

100Km Covid Challenge 

Marc Van Ranst is ook peter van de '100Km Covid Challenge', een alternatief voor de dodentocht in Bornem die dit jaar niet doorgaat. '"Ik ben in Bornem geboren en ik heb wat affiniteit met de Dodentocht. Ik zie die elk jaar met plezier voorbij komen, zonder er zelf aan deel te nemen. Maar een wandeling waar je gespreid in de tijd aan deelneemt, dat kan zelfs ik! Toen ze mij vroegen om peter te worden, heb ik 'ja' gezegd. Je hebt ook een aantal weken de tijd om de kilometers bij mekaar te wandelen in je eigen omgeving. En het is nog gezond ook!", besluit Marc Van Ranst.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!