Waarom gaan mijn kruidenplantjes altijd dood?

maandag 9 augustus 2021 - 16:52
Niets leuker dan een potje verse basilicum. Maar waarom gaan die plantjes zo snel verdorren?

Je hebt ongetwijfeld ook al ooit een kruidenplantje gekocht in de supermarkt: verse basilicum, munt of koriander. Maar dan heb je het misschien ook al binnen de week zien verdorren, met als resultaat dat je ze na een week of twee al moet weggooien.

Slechte verzorging

De reden waarom die kruidenplantjes zo snel verdorren ligt niet aan de plantjes, maar gewoon aan ons! We verzorgen ze niet goed genoeg. Ze krijgen te weinig water en zon. Want die plantjes zijn eigenlijk veel beter gewoon. Ze groeien oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied of in Azië waar er veel zon is.

Te kleine potjes

Een ander probleem is dat ze in te kleine potjes zitten. Als de wortels van een plant niet genoeg plaats en aarde hebben, dan leeft de plant alleen op het water dat tussen die wortels en de aarde zit. De plant heeft dan te weinig voeding.

Korte groeitijd

Sommige kruiden leven van nature uit niet zo lang. Basilicum en koriander bijvoorbeeld groeien maar één jaar en gaan na die periode sowieso dood.

Tips

Als je je kruiden zo lang mogelijk wil houden, kan je ze best verpotten zodra je ze in de supermarkt hebt gekocht. Zet ze in een grotere pot en doe er extra aarde bij. Zet de pot op een heel zonnige plaats (bij voorkeur buiten op je terras) en geef de kruiden voldoende water. Zorg er wel voor dat de planten niet in water staan. Zolang de bodem vochtig aanvoelt is het goed.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!