Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wanneer weet je of je van job moet veranderen? "De juiste keuze willen maken kan je compleet verlammen"

vr 10 feb. - 9:28

2 op 3 Belgen gaan met tegenzin naar hun werk. 1 op 3 Vlamingen vindt zijn werk bovendien zinloos. Probeer dan maar eens opgewekt aan je dag te beginnen. Hebben we geen andere optie dan gelaten te ondergaan? Tuurlijk wel, vindt Eric Franckx. Hij is psycholoog en auteur van het boek: "Als je niets verandert, verandert er niets". Samen met Karolien Debecker zocht hij in Wijs naar oplossingen.
Vrouw springt naar een nieuwe job (letters JOB)
© Canva

Hij heeft het zelf ook meegemaakt. Vastzitten in een job die niet lekker voelt. "Ik was pas afgestudeerd en ging werken als psycholoog in een ziekenhuis. De patiënten die bij mij kwamen, waren doorverwezen door artsen die hen niet meer konden helpen. Ik hoorde vaak dat ik hun laatste hoop was en dat was loodzwaar om dragen. Het was erg moeilijk om daar uit te stappen, maar ik deed het toch omdat ik niet gelukkig was."

Ook luisteraar Rita uit Oud-Heverlee heeft een paar keer de sprong gewaagd. Ze stond 10 jaar lang voor de klas in een basisschool en deed dat met hart en ziel. "Ik wilde in mijn job iets kunnen betekenen voor iemand en vond het heerlijk om met kinderen te werken. Maar na 10 jaar in dezelfde klas had ik behoefte aan verandering. Het gaf me niet meer dezelfde voldoening. En ik merkte ook dat ik op den duur zelfs tegen volwassenen in een soort kindertaal begon te praten. Dat was het teken om te handelen", lacht ze.

Ik schreef mijn frustraties van me af in een dagboek omdat ik niet wilde klagen

— Radio2-luisteraar Rita uit Oud-Heverlee

Rita groeide door en werd directrice van de school. "Ik kwam in een andere, meer competitieve omgeving terecht. En ik moest plots rekening houden met de mening van de plaatselijke politici. In die tijd ben ik ook een dagboek beginnen bijhouden. Daarin kon ik de dingen die ik meemaakte van me afschrijven en dat was nodig. Ik wilde niet klagen tegen de mensen om me heen, maar voelde dat ik veel energie verloor." 

Rita bleef 13 jaar lang directrice en koos dan voor een andere functie. "Ik ben niet vertrokken uit boosheid. Ik heb mijn periode als directrice mooi kunnen afsluiten, maar ik koos wel heel bewust voor dat afscheid. Nadien werd ik coach van leraren en directies en werkte met hen rond thema's als kansarmoede en hoe het te herkennen in de klas. In die job vond ik de meeste voldoening en waardering. Ik kan het dus mensen die vastzitten in hun job alleen maar aanraden: durf te springen."

We focussen vaak op wat fout kan lopen en niet op de kansen.

— Eric Franckx

Alarmsignalen

"Je merkt snel wanneer het tijd is voor actie", vindt Eric Franckx. "Als je systematisch energie verliest, slaapproblemen ontwikkelt of nog harder gaat werken omdat je jezelf denkt te moeten oppeppen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het makkelijk is om je ontslag in te dienen. We houden namelijk niet van verandering. Wij mensen zijn geprogrammeerd om een bedreiging waar te nemen en vooral te vermijden. Als we dus moeten kiezen en de gevolgen van die keuze niet kunnen inschatten, worden we bang. We focussen vaak op wat fout kan lopen en niet op de kansen."

"Daarnaast hebben we ook nog nooit zoveel mogelijkheden gehad als nu. Die keuze verlamt ons want de druk vanuit de maatschappij om het juiste te kiezen is enorm. We hebben dan de neiging om alles te analyseren en te blijven wikken en wegen vanuit het valse idee dat we dan controle over de zaak behouden."

Springen of niet?

Moet je dan altijd radicaal van richting veranderen? Niet noodzakelijk, vindt Franckx. "Sommige mensen hebben voldoende aan een lichte wijziging van hun takenpakket. Kleine veranderingen kunnen echt al veel betekenen. En natuurlijk is niet iedereen in de mogelijkheid om meteen van job te veranderen. Een andere manier van kijken naar jouw werk kan ook al veel helpen."

Het is wel belangrijk om jezelf af te vragen waarom je doet wat je doet. Welke dingen vind jij belangrijk in je leven? Welke normen? Wat zijn jouw kernwaarden? En komen die waarden overeen met de waarden van de organisatie waarvoor je werkt? 

"Vertrek ook niet omdat je misnoegd of boos bent over de gang van zaken in je huidige job. Pak het aan, leer er uit en vertrek pas omdat je weet dat je op de volgende plek een grotere voldoening zal vinden."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet