Wat is de Super League? Aster Nzeyimana vertelt je alles wat je moet weten!

maandag 19 april 2021 - 16:24
De voetbalwereld staat op zijn kop. Twaalf Europese topclubs hebben de Super League opgericht: een nieuwe, gesloten competitie. En dat doet heel wat stof opwaaien. Sportanker Aster Nzeyimana legt uit wat er aan de hand is.

Twaalf absolute topclubs hebben beslist om vanaf 2024 een nieuwe, gesloten competitie op te richten: de Super League. Denk maar aan clubs zoals FC Barcelona, Real Madrid, Manchester City, en veel meer. En dat is een gigantische bom in de voetbalwereld. "Het feit dat het om een gesloten competitie gaat, is het grote probleem", legt Aster Nzeyimana uit in 'Spits met David'. "De twaalf clubs zullen altijd mogen deelnemen aan de competitie. Daarnaast kunnen ze ook nog meespelen met de nationale competities in hun thuisland. Maar ze willen het geld dat ze verdienen met die nieuwe Super League competitie onderling verdelen."

Money money money

Het gaat dus om geld. Niet zo maar een beetje. De Super League zou over een startkapitaal van 3,5 miljard euro beschikken. "De stichtende clubs zullen altijd kunnen meespelen. En dat is voor veel mensen het grootste probleem. Nu wordt er in de Champions League ook al grof geld verdiend, maar je moet je nog altijd sportief bewijzen. Je moet je als club plaatsen via een eigen, nationale competitie. Als dat niet lukt, is dat voor de meeste clubs een gigantisch boekhoudkundig probleem. Net daarom richten ze een eigen competitie op, onafhankelijk van de UEFA. Zo kunnen ze het geld dat ze verdienen voor zichzelf houden en vooral elk jaar meespelen."

Veel supporters gaan denken: Dit is niet het voetbal waarmee ik getrouwd ben

Aster Nzeyimana

Boze reacties

Er komen heel veel boze reacties op de Super League. Aster Nzeyimana snapt die verontwaardiging. "Iedereen die van voetbal houdt, beseft dat dit indruist tegen de basis van sport. Namelijk: een sportieve verdienste. Je moet je als club kunnen plaatsen voor een toernooi. Je moet op basis van prestaties kunnen zeggen dat je recht hebt op dat geld. Maar nu gaat het over clubs die vinden dat ze altijd recht hebben op dat geld, ten koste van andere clubs." 

De UEFA slaat ook hard terug. De voorzitter liet al weten dat spelers die deelnemen aan de Super League niet zullen mogen deelnemen aan het EK of WK, en niet meer zullen mogen uitkomen voor hun nationale ploeg. "De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend", zegt Aster. "De UEFA gaat in de aanval en dat snap ik ook. Maar dit is een juridische kwestie. Het grote voordeel is dat de Super League zich goed heeft voorbereid en zich juridisch zal kunnen wapenen."

Of Kevin De Bruyne en Eden Hazard binnenkort dus misschien niet meer als Rode Duivel mogen spelen is nog niet duidelijk. "Ik hou hier nog veel slagen om de arm", zegt Aster. Wordt vervolgd .....

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!