Wat is diamond painting en hoe begin je eraan?

woensdag 24 februari 2021 - 20:00
Foto: Getty
Heb je al van diamond painting gehoord? Wie weet wordt het hierna wel je nieuwe hobby!

Wat is het?

Met tal van kleine gekleurde steentjes maak je een fonkelend schilderij. Wanneer je een diamond painting set koopt, krijg je altijd een pakketje met verschillende kleuren van steentjes. Elke kleur komt overeen met een code in het canvas van je schilderij. Het is dus de bedoeling dat je de juiste kleuren op de overeenstemmende kleurencode kleeft. Geen nood, je hoeft niet beginnen klungelen met lijm, op het canvas zit een lijmlaag met daarover een beschermende folie.

Het vraagt best wat precisiewerk, want je moet elk steentje één voor één op je canvas plakken. Dat doe je met een pen, waarmee je elk steentje kan optillen. De pen zelf vul je met een soort van wax, zodat de steentjes blijven hangen aan de pen. Je kan ook een pincet gebruiken, maar de voorkeur bij de meeste ervaren diamond painters gaat uit naar een pen.

Orde is alles

Je hebt dus héél véél kleine steentjes. Maak het jezelf makkelijk en zoek een handig organisatiesysteem voor al die diamantjes. Sommigen gebruiken kleine bakjes met de code erop geschreven, anderen gebruiken dan weer kleine plastic zakjes, en sommigen gebruiken zelfs lege eierdozen om alles te organiseren!

Belangrijk om te weten

  • Komt je canvas wat verfrommeld of opgerold met de post aan? Leg het een nacht onder je matras, zo begin je de dag erna met een netjes gladgestreken doek!
  • Er bestaan ronde én vierkante diamantjes. De vierkante steentjes zouden je schilderij iets meer laten fonkelen en ze zouden ook een scherper en duidelijker resultaat geven dan de ronde steentjes.
  • Kleef de steentjes altijd met de platte kant op het canvas, de bolle kant 'prik' je in de pen. Met een schudbakje, een klein bakje met groeven in, krijg je ze makkelijk met de bolle kant naar boven geschud.
  • Haal de folie niet meteen helemaal van je canvas! Het duurt wel eventjes voor je hele schilderij klaar is. Maak het stap voor stap los naarmate je diamantjes aangevuld raken op het canvas, zo blijft de lijmlaag beter intact. 
  • Zet eventueel een lichtbak onder je canvas, zo worden de kleurcodes beter zichtbaar.
  • Diamond painting doe je niet snel op een uurtje, het vraagt tijd en geduld. Fervente diamond painters worden er helemaal zen en rustig van.

Het resultaat is verbluffend!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!