Wat is het verband tussen een smartphone en een gorilla?

vrijdag 22 mei 2020 - 06:00
Het zou een raadseltje kunnen zijn, maar dat is het niet. Het heeft alles te maken met biodiversiteit, de unieke verscheidenheid van leven op aarde die essentieel is voor ons overleven en welzijn.

Zonder biodiversiteit geen leven op aarde. Zonder biodiversiteit geen levensnoodzakelijke producten zoals voedsel, geneesmiddelen, bouwmaterialen en kledingvezels. Sterker nog: gezonde ecosystemen bewijzen nog tal van andere diensten. Denk maar aan het zuiveren van water en lucht, de productie van zuurstof, het vruchtbaar maken van de bodem, de bestuiving van bloemen voor fruit, groenten, koffie en chocolade.

Toch zijn we volop bezig om de tak door te zagen waarop we allemaal op zitten. De biodiversiteit gaat met rasse schreden achteruit, en dus ook de vruchten die we ervan plukken. De luchtkwaliteit gaat achteruit. Voedingsmiddelen worden schaarser en duurder. Nieuwe ziektes en epidemieën duiken op. Zoals corona, inderdaad.

Ook jij kan helpen!

Biodiversiteit is een zaak van ons allemaal. En dus kunnen ook wij als individu ons steentje bijdragen om het tij te keren. Hoe: door stil te staan bij wat we doen, hoe we het doen, waarom we het doen én door ons gedrag aan te passen. Elk beetje helpt!

Om ons te inspireren hebben bijna 40 Belgische organisaties zich verenigd in de beweging "#SamenVoorBiodiversiteit". Met de "Red de biodiversiteit, samen en nu!" willen ze ons aanzetten om een inspanning te doen om de biodiversiteit van onze planeet een duwtje in de rug te geven.

Alle info en praktische tips om samen de biodiversiteit te redden vind je op de site www.samenvoorbiodiversiteit.be.  

Deze campagne loopt in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Maar hoe zit dat nu met die smartphone en de gorilla? 

Die uitleg heb je nog tegoed! In onderstaande video kom je het allemaal te weten!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!