Wat zijn de gelijkenissen tussen de pest in de 14de eeuw en de coronacrisis in 2020?

maandag 25 mei 2020 - 17:46
Decamerone
Imagno
Films en boeken over virussen en epidemieën doen het de laatste tijd goed. De 'Decamerone' van Boccaccio verkoopt dan ook als zoete broodjes. Vertaler Frans Denissen vertelde in 'Spits met David' waarom we dit lijvig boek van 800 pagina's over de pest in Firenze in 1348 moeten lezen.

Frans Denissen heeft jaren geleden de 'Decamerone', het boek over de pest in het Firenze van de 14de eeuw, vertaald naar het Nederlands. Het boek was nog nooit zo populair. "Vóór de coronacrisis verkocht de uitgeverij een paar tientallen exemplaren per jaar. Nu zijn er op 1 maand tijd 1.000 boeken verkocht. Het succes daarvan is te verklaren omdat de 'Decamerone' met een epidemie te maken heeft. Een aantal Nederlandse boekenbijlagen hadden artikels gepubliceerd onder de noemer 'Wat te lezen tijdens de lockdown?' en daar stond altijd de 'Decamerone' bij, samen met 'De Pest' van Albert Camus", aldus Frans Denissen. "Ook de Amsterdamse toneelgroep Het Nationale Theater, onder leiding van Ivo Van Hove, besloot om elke dag een verhaal uit de 'Decamerone' op YouTube te brengen. Die twee zaken hebben gemaakt dat er een stormloop was op het boek."

Decamerone

"In de Decamerone staan er 100 verhalen over de pestepidemie in Firenze in de 1348. 10 jongeren ontvluchtten de stad en begonnen elke dag verhalen te vertellen tegen de verveling. Het boek begint met een uitgebreide beschrijving van de gevolgen van de epidemie en gaat dan verder over de verhalen van 7 mannen en 3 vrouwen", legt Frans Denissen uit.

Sluiers en geurige kruiden

Zijn er effectief gelijkenissen met de coronacrisis? "De pest was wel veel erger dan het coronavirus. Een kwart van de bevolking van Firenze is aan de pest gestorven. De auteur Giovanni Boccaccio beschreef heel levendig de reacties van de mensen. Er waren mensen die zich opsloten in hun huizen en weigerden hun deur open te doen. Er waren ook mensen die zich niets van de situatie aantrokken en wilden blijven genieten. Er waren ook mensen die enkel buiten kwamen met een bos geurige kruiden onder hun neus of mensen die gesluierd rondliepen en dan heb je meteen de vergelijking met de mondmaskers gemaakt."

"Als ik zie hoe het leger in Italië 's nachts de lijkkisten ophaalde, omdat er niet genoeg begrafenisondernemers zijn, lees ik hetzelfde in de 'Decamerone.' In Firenze werden mensen gewoon in een massagraf gedumpt omdat er niet genoeg hout was voor een kist."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!