Welk mondmasker is het meest comfortabel tijdens warm weer?

dinsdag 4 augustus 2020 - 16:29
Photo by Mika Baumeister on Unsplash
Een mondmasker dragen is sowieso niet heel erg comfortabel. Laat staan bij de hittegolf die op komst is. Geert Van De Voorde van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen geeft tips in ‘Spits met Niels’.

"De stoffen die gebruikt zijn voor zelfgemaakte maskers, zijn niet altijd de beste keuze bij warm weer", legt Geert uit. "Dan ben je beter en frisser af met een chirurgisch wegwerpmasker." Ook de kleur van je masker speelt een rol. "Een stoffen masker in een lichte kleur of zo’n lichtblauw wegwerpmasker zijn aangenamer met warm weer. Een donker masker of eentje met een druk patroon gaat de warmte alleen maar meer vasthouden."

De wegwerpmaskers vind je tegenwoordig ook in alle vormen en maten. "Controleer altijd dat je er koopt met een certificaat. Dat wilt zeggen dat het getest is in een erkend centrum. Je mag zeker niet inboeten aan kwaliteit."

Je masker is nutteloos als je er je neus niet mee bedekt.

Geert Van De Voorde

Neus incluis

Niet alleen zweet, maar ook een moeilijke ademhaling lijkt een veelvoorkomend probleem. "Net zoals bij het sporten moet je proberen te focussen op een diepe ademhaling. Probeer niet te oppervlakkig te ademen. Door een korte ademhaling krijg je minder zuurstof binnen. Dan ga je het gevoel krijgen dat je meer moet gaan ademen, waardoor je richting hyperventilatie gaat. Zo ver zal het waarschijnlijk niet komen, maar aangenaam is anders."

Ook je neus buiten je masker laten, is geen goed idee. "Zo’n masker is bedoeld om waterdruppels in je ademhaling en speeksel tegen te houden. Want zo wordt het virus verder verspreid. Je ademt natuurlijk ook door je neus. Dus als je die niet mee bedekt, kan je nog steeds waterdruppels ongewenst verspreiden. Dan heeft het masker geen nut."

We zijn al heel erg tevreden als iedereen een gewoon masker draagt. Die filter is een extraatje.

Geert Van De Voorde

"Filters zijn goed, maar niet noodzakelijk"

Hoe zit ’t met de filters die vaak bij mondmaskers geleverd worden? "Die zorgen voor een extra barrière tegen die waterdruppels. Maar ze hebben vaak ook een antibacteriële functie. We zijn al heel erg tevreden als iedereen een gewoon masker draagt. Die filter is een extraatje. Het moet niet. Zeker met de warme temperaturen die eraan zitten te komen, zou zo’n filter ademen nog net iets moeilijker maken. Daarom raden wij aan om te focussen op het masker."

"Een masker dragen is nooit comfortabel. Maar we zien ook dat ze dag in dag uit gedragen worden in de zuiderse landen, waar het standaard al wat warmer is. Voor de meesten, gezonde mensen, zal een masker dragen tijdens het warme weer geen problemen geven. Alleen bijvoorbeeld astmapatiënten en ouderen, die het sowieso al moeilijker hebben qua ademhaling, moeten een beetje opletten. Hen raden we aan om bijvoorbeeld boodschappen zo vroeg of laat mogelijk te doen en de hitte echt proberen te vermijden. Veel water drinken en binnenblijven is de boodschap!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!