Wie wordt de winnaar van het San Remo Festival?

dinsdag 5 februari 2019 - 12:11
San Remo Festival
Het Festival van San Remo mag deze week weer een kandidaat afleveren voor het Eurovisiesongfestival.

Wat Eurosong voor Vlaanderen is, is het San Remo Festival voor Italië een zaak van nationaal belang. Het is een wedstrijd waarin originele Italiaanstalige liedjes worden vertolkt. Daaruit wordt een winnaar gekozen die zelf mag bepalen of hij/zij naar het Eurovisiesongfestival gaat. Er zijn 2 categorieën. Naast de competitie voor gevestigde artiesten is er ook één voor nieuw talent.
Het evenement Festival della canzone Italiana (Festival van het Italiaanse lied) begint dit jaar op dinsdag 5 februari. Op zaterdag 9 februari weten wie van de 24 kandidaten de winnaar is. 

Ariston

Sedert 1951 vindt het San Remo Festival plaats in de gelijknamige Noord-Italiaanse stad. De openbare omroep RAI zendt het liedjesfestival elke dag rechtstreeks uit vanuit het Ariston-theater.
In 2018 waren Ermal Meta & Fabrizio Moro de gelukkigen met het liedje "Non mi avete fatto niente". Bij de nieuwkomers won de zanger Ultimo met het liedje "Il ballo delle incertezze".

Grote namen

Het San Remo Festival was ook een springplank voor heel wat Italiaanse artiesten. Werden daar wereldberoemd: Toto Cutugno, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Adriano Celentano, Bobby Solo, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti,
Matia Bazar, Al Bano & Romina Power
en Andrea Bocelli.

Non ho l'età

Gigliola Cinquetti won in 1964 het San Remo Festival met "Non ho l'eta". Met hetzelfde liedje kaapte zij daarna ook de eerste plaats weg op het Eurovisiesongfestival.
Toto Cutugno was in 1990 voor Italië de tweede winnaar tijdens deze internationale liedjeswedstrijd met het liedje "Insieme: 1992". Tijdens het San Remo Festival behaalde hij de tweede plaats met een ander liedje. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!