Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Willy is adviseur in haarwerken: “Zeven weken nodig om pruik te knopen”

wo 14 okt. - 8:30

Wist je dat een pruik haartje per haartje geknoopt wordt? En dat Europees haar het meest geschikt is voor een pruik? En heb je enig idee hoeveel een pruik eigenlijk kost? Willy Dewit is “adviseur in de haarwerken” en weet alles over pruiken, al heeft hij het liever over “haarwerken”.

“In de volksmond heeft iedereen het natuurlijk over een pruik, maar mij doet het vooral denken aan fantasie en carnaval. Wij gebruiken liever een ander woord, zoals een muts of een haarwerk”, zegt Willy Dewit uit Leuven. Willy is al jarenlang “adviseur in de haarwerken”, hij weet alles over pruiken, al is hij zelf geen pruikenmaker. “Echte pruikenmakers zal je nog moeilijk vinden in ons land. Tegenwoordig worden de pruiken vooral geknoopt in Aziatische landen.”

Willy adviseert mensen die een pruik of haarwerk nodig hebben, dat kan gaan om mensen die chemotherapie volgen of een huidziekte hebben, of mensen waarvan de haargroei vermindert. “De mensen maken een afspraak, we praten dan zodat ik zicht krijg op hun verwachtingen: stijl, kleur, lengte... Alles is namelijk mogelijk, er is geen beperking. Ik geef de klanten een volledig overzicht, beginnende bij de basis: het synthetisch materiaal, tot de beste kwaliteit en alles daartussen.”

Europees haar

De beste kwaliteit is volgens Willy het Europese haar: “Het is het mooiste haar en heeft ook een mooie glans. Het haar leeft ook omdat het niet bewerkt wordt. Al het haar dat niet-Europees is, wordt bewerkt. Om een haarwerk te maken worden er altijd haren gemengd, het gaat dus niet om het haar van één persoon. Zo krijg je een mooie schakering in het haarwerk.”
 

Als de afmetingen van het hoofd genomen zijn en de verwachtingen van de klant duidelijk, wordt een bestelling geplaatst. Dat gebeurt bij een Belgische producent van haarwerken, die heeft een atelier in de Filipijnen waar het haar manueel geknoopt wordt. Willy werd er enkele jaren geleden uitgenodigd: “Ik ben gaan kijken hoe de productie daar verloopt. De afdruk van het hoofd wordt overgenomen. Dan worden de haren, die in België geselecteerd zijn, met de hand geknoopt, haartje per haartje. Men bepaalt ook nog eens de richting van de knopen en de kleurschakering. Er komt heel wat bij kijken.”

“De mensen die het haar knopen hebben veel geduld en kunnen het bijna blindelings”

Eén persoon is al gauw zeven weken bezig om een pruik te knopen. “Ze werken dan ook nog eens zes dagen op zeven. Het is indrukwekkend hoe ze dat doen, ze moeten veel geoefend hebben want ze kunnen bijna blindelings knopen. Ze hebben bovendien veel geduld, fijne vingers en enorm goede ogen. En het drukt natuurlijk ook de kosten, hoewel ze een fair loon krijgen.”

Prijs 

Wanneer de pruiken bij Willy aankomen, worden ze nog in model geknipt en dat op de persoon zelf. Eventueel worden de pruiken bijgekleurd. Er zijn bovendien enorme prijsverschillen. De prijs voor een standaardpruik met synthetisch haar start vanaf 600 euro. Een pruik van Europees haar, haartje per haartje geknoopt, kost al gauw 3.000 euro. Voor echt maatwerk komt er nog eens 800 euro bovenop.  

“Het is erg fijn om iets te kunnen creëren waar de persoon zich achteraf heel erg goed bij voelt. Voor een vrouw, maar ook voor een man, is het haar enorm belangrijk. Ik heb veel vrouwen die chemotherapie waren gestart, horen zeggen dat ze hun haar verliezen belangrijker vonden dan de ziekte zelf. Daaruit blijkt hoe belangrijk haar is. Als ik hen blij kan maken, geeft dat een enorme voldoening”, besluit Willy.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet