Willy Sommers over zijn idool Elton John: "Mijn dochter Luna had bijna 'Nikita' geheten"

maandag 9 september 2019 - 13:00
Willy Sommers
Elke week komt een bekende gast in De Topcollectie vertellen over zijn of haar idool. Deze week sprak Willy Sommers lyrisch over Elton John en koos hij zijn vijf favoriete platen uit.

"Ik heb hem ooit live zien optreden in Flanders Expo Gent. Ik ging er al naartoe met grote verwachtingen, omdat hij als muzikant en als componist een echt monument is. Toen ik aankwam, was ik aan het zoeken naar zijn band. Maar op het podium stond alleen een vleugelpiano, en daarachter Elton John. Ik was zo verbouwereerd door het feit dat die man helemaal alleen, zonder band achter hem, het publiek zo kon pakken... Ik kreeg een eindeloos respect voor hem, als zanger, als componist en als entertainer."

"Op zijn vier jaar speelde hij al piano, en op zijn vijftiende speelde hij in café's in de buurt waar hij woonde. Hij verkocht 300 miljoen platen, wie kan dat nog zeggen? Ik vind het jammer dat hij de laatste jaren niet meer zoveel in de aandacht komt, want hij is sowieso een monument. Of hij binnenkort gaat stoppen? Ik heb het al vaker meegemaakt dat artiesten afscheid nemen en het dan niet doen. Hoe vaak heeft Tina Turner al afscheid genomen? Ik kijk naar mezelf: ook ik vind het moeilijk om te stoppen. Dus ik vraag me hetzelfde af bij Elton John: komt er ooit echt een einde?"

Elton John en een vleugelpiano: meer was er niet nodig om het publiek te pakken. Vanaf dan is mijn respect eindeloos

Willy Sommers koos in De Topcollectie zijn vijf favoriete nummers. 

1. Don't go breaking my heart

"Ik koos Don’t go breaking my heart  omdat het één van de weinige duetten is die Elton John heeft opgenomen. In dit geval een duet met Kiki Dee. Het was in 1976 één van de best verkochte singles, zowel in Engeland als in de V.S."

2. Nikita

"Het nummer heeft een speciale betekenis voor mij. Mijn dochter Luna is 17 jaar. Toen we voor haar geboorte zochten naar een naam, hadden we eigenlijk 'Nikita' in gedachten omdat ik dat nummer geweldig vond. Uiteindelijk zijn we ervan afgestapt en is het Luna geworden. Ook mijn dochter is daar vandaag wel blij om. Elton John bracht het nummer vier jaar voor de val van de Berlijnse Muur uit. Wie herinnert zich de videoclip niet, van die Oost-Duitse grensbewaking en het meisje dat langs die muur loopt?"

3. Candle in the wind

"Elton John maakte het nummer voor Marilyn Monroe. Hij heeft het opnieuw opgenomen voor zijn goede vriendin, prinses Diana, toen ze overleed. Hij speelde de nieuwe versie op haar begrafenis en heeft heel veel mensen ontroerd. Het nummer heeft een tweede carrière gemaakt dankzij zijn vriendschap met prinses Diana. Iedereen herinnert zich de beelden van de uitvaart, en ook mij zal het altijd bij blijven."

4. I'm still standing

"Dit nummer uit 1983 kies ik weer op basis van zijn videoclip, in Cannes opgenomen. Het is toevallig dezelfde plek waar wij eind juni altijd naar op vakantie gaan, en als ik daar vertoef, denk ik er altijd aan. Hij heeft het nummer uitgebracht om te tonen dat hij nog relevant was in de popwereld, maar de tekst gaat eigenlijk over een man die zijn zelfvertrouwen verliest na een pijnlijke scheiding."

5. Daniel

"Ik heb gekozen voor Daniel, een nummer uit 1973, omdat heel veel mensen dachten dat hij dat zong voor een vriend, omdat hij homoseksueel is en dat hij met dat nummer wilde uitkomen voor zijn homoseksualiteit. Maar dat bleek niet het doel van het nummer te zijn. Het gaat eigenlijk over een soldaat die terugkomt uit de oorlog en die tot ieders verbazing vlucht naar Spanje omdat hij niet als held wilde terugkomen uit die Vietnamoorlog."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!