Yellow Submarine is 50

zondag 13 januari 2019 - 07:00
Yellow Submarine
Op 13 januari 1969 lag het album "Yellow Submarine" van The Beatles in de winkel.

Een aantal weken na "The White Album" brachten The Beatles een nieuw album uit. Het was de gelijknamige soundtrack van hun vierde film "Yellow Submarine". Een aantal liedjes waren niet nieuw. Het titelnummer stond reeds op de LP "Revolver". "All You Need Is Love" kon je al meezingen met "Magical Mystery Tour". 
"Yellow Submarine" was het eerste album van The Beatles dat niet meteen op 1 stond in de hitlijsten. Omdat "The White Album" daar nog stond.

Ringo Starr

"Yellow Submarine" werd geschreven door Paul McCartney met bijdragen van John Lennon en Donovan. Drummer Ringo Starr kreeg de eer om "Yellow Submarine" te zingen. Het is de enige Beatles-single waarop je zijn stem prominent hoort. Het liedje stond met "Eleanor Rigby" op hetzelfde plaatje.

Ik herinner me dat ik bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn. Ik dacht aan beelden en toen kwam ik op de kleur 'geel'. En toen op een onderzeeboot.

Paul McCartney

All you need is love

"All you need is love" was de bijdrage van The Beatles aan "Our World", de eerste televisie-uitzending die rechtstreeks wereldwijd via satelliet werd uitgezonden. De uitzending vond plaats op 25 juni 1967.
Het liedje begint met het Franse volkslied "La Marseillaise". Het eindigt met een mix van "In The Mood" van Glenn Miller, "Greensleaves", een streepje Johann Sebastian Bach en zelfs het koor uit de hit "She Loves You" van ... The Beatles

De film

De film "Yellow Submarine" werd in 1967 gemaakt. Het enthousiasme van The Fab Four was niet echt om over naar huis te schrijven. Ze hadden net "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" gemaakt en hun gedachten stonden meer op het project "Magical Mystery Tour".
Maar omdat ze contractuele verplichtingen hadden met de filmmaatschappij United Artists kwam er een compromis uit de bus. "Yellow Submarine" werd een animatiefilm.
Op de soundtrack staan er naast de 2 'oude' liedjes ook 4 nieuwe: "Only A Northern Song", "All Together Now", "Hey Bulldog" en "It's All Too Much".
Op de B-kant van de LP staan er 7 orchestrale composities van huisproducer George Martin
De film "Yellow Submarine" ging in juli 1968 in London in première.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!