Zelf pizza maken? The Messy Chef helpt je op weg!

woensdag 11 november 2020 - 13:40
Photo by Nadya Spetnitskaya on Unsplash
Oké, een diepvriespizza eten we allemaal wel eens. Maar nu je misschien nét iets meer tijd hebt om te koken, kan het wel leuk zijn om eens zelf je deeg en saus te maken! Messy Chef Jelle legt uit hoe je er aan begint.

Basisrecept pizzadeeg

Gebruik bij voorkeur 00-bloem of Semola bloem. Dat vind je tegenwoordig vaak in de supermarkt en maakt je deeg een stuk elastischer bij het kneden. Vind je deze bloem toch niet meteen, gebruik dan patisseriebloem.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram 00-bloem
  • 175 ml lauw water
  • 2 eetlepels gedroogde gist of 20 gram verse gist
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels suiker

Aan de slag!

Leg een hoopje bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Voeg het zout en suiker toe aan de linkerkant en de gist aan de rechterkant. Het is beter dat deze niet meteen met elkaar in aanraking komen. Voeg stelselmatig wat water en olijfolie toe tot je een mooie bol deeg hebt. Laat deze zeker 90 minuten rusten op een warme plaats. Strooi wat bloem over je aanrecht en rol het deeg uit.

Basisrecept tomatensaus

  • 1 blik tomaten, ongeveer 400 gram
  • Peper en zout
  • 1 sjalotje
  • 1 teen look

Neem één blik tomatenblokjes en doe die in de mixer. Kruid bij met peper en zout. Snijd een sjalotje fijn en voeg toe aan de saus. Leg er een teentje look in en zet de saus fris in de koelkast.

3 soorten beleg

Pizza gezichtjes

Maak iets kleinere pizza’s en laat de kinderen hun eigen pizza beleggen. Gebruik als basis de tomatensaus. Ideaal en tof om met de kinderen te doen. Klaargemaakte spaghetti kan je bijvoorbeeld gebruiken om haar mee te maken, mozzarella balletjes voor de ogen, paprika voor de mond,... Laat de fantasie van de kinderen werken!

Pizza met worstballetjes, Oud Brugge kaas en groene kool

Gebruik voor deze pizza een witte basissaus. Neem 200 gram mascarpone. Kruid met peper, zout, olijfolie en een half teentje look. Beleg je pizza met stukjes worst, fijngesneden groene kool en Oud Brugge kaas. Heerlijk en origineel!

Dessert pizza

Deze dessertpizza is de perfecte afsluiter van jouw pizzafeest. Gebruik je basisdeeg maar roer 2 eetlepels bruine suiker door je deegmengsel. Vorm de pizza, bestrooi met een dun laagje bruine suiker, een theelepel kaneel en beleg met fijne plakjes appel. Bak de pizza tot wanneer je deeg gaar en krokant is. De smaken van een appeltaart, maar dan in een pizza!

De beste manier om je pizza te bakken

Gebruik bij voorkeur een pizzasteen en verwarm de oven op 250 à 300 graden. Heb je geen pizzasteen, zet de oven dan op 250 graden en zet je bakplaat omgekeerd in de oven. Laat die opwarmen en schuif daar je pizza op met een pizzaschep. Heb je geen gepaste schep, haal de hete plaat dan uit de oven en leg je pizza erop. Zet 'm daarna zo snel mogelijk terug in de oven!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!