Zelftesten nu ook in supermarkt te koop

donderdag 1 juli 2021 - 14:27
Corona-zelftests zijn voortaan ook verkrijgbaar in de supermarkt en dus niet meer exclusief in de apotheek.

De zelftests bieden niet dezelfde zekerheid als de conventionele PCR-tests, maar zijn een hulpmiddel om na te gaan of iemand zeer besmettelijk is met het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukt wel dat voor wie een eerste keer de test gebruikt, het advies van een apotheker erg nuttig kan zijn.

Hoe werkt zo'n zelftest?

Een zelftest werkt zoals een klassieke PCR-test en gaat op zoek naar sporen van het virus in de neus. Je kan de test zelf uitvoeren en dat gebeurt ook met een wisser, al is die minder lang dan de wisser die gebruikt wordt bij een PCR-test. De zelftest moet niet opgestuurd worden naar een labo, je kan zelf aan de slag met een potje en stripje en na 15 minuten heb je het resultaat.

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters is het een beetje zoals een zwangerschapstest. "Je moet op een strookje druppelen en dan verschijnen er twee streepjes. Eén streepje is 'test gelukt, twee streepjes is 'positief'."

"De zelftest is echt een fluitje van een cent. Zo'n klassieke wisser moet je wel 8 of 9 cm diep in je neus steken, dat is bij deze zelftest anders. Die moet je maar 2 cm diep in elk neusgat steken. Zo'n zelftest doen doet geen pijn en je hebt het helemaal zelf onder controle."

Een zelftest doen doet geen pijn en je hebt het helemaal zelf onder controle.

Koen Wauters

Hoe betrouwbaar is een zelftest?

Een zelftest of sneltest is iets minder betrouwbaar dan een klassieke PCR-test, want die wordt opgestuurd naar het labo. Al zijn de zelftests die nu verkocht worden al veel betrouwbaarder dan de zelftests die bij het begin van corona op de markt kwamen. Het voordeel van zo'n zelftest is dat je snel mensen detecteert die symptomen hebben of superverspreider zijn. Mensen die weinig of geen symptomen hebben detecteer je misschien niet.

Wat als ik positief test?

"Eigenlijk zou je jezelf al in quarantaine moeten zetten zodra je een zelftest wil uitvoeren", zegt Koen Wauters. "Want op zo'n moment vrees je al dat je besmet bent. Als zo'n zelftest positief is moet je zeker in quarantaine gaan en moet je contact opnemen met de huisarts. Die moet dan een klassieke PCR-test doen om het resultaat te bevestigen. zo'n test is officieel en dat is belangrijk voor bijvoorbeeld alle administratie voor je werkgever."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!