Ziekenhuizen moeten 6 op de 10 bedden op intensieve zorg vrijhouden voor COVID-19: "We houden ons hart vast"

woensdag 31 maart 2021 - 07:49
Alle ziekenhuizen moeten tegen volgende week dinsdag overschakelen naar fase 2A. Dat betekent dat 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. Er moet ook 15 procent extra bedden worden voorzien. Niet-dringende ingrepen moeten sinds dinsdag 30 maart verder worden afgebouwd.

Sinds 22 maart zijn de ziekenhuizen in ons land overgeschakeld op fase 1B: ze moeten de helft van alle bedden op intensieve zorg (1.000 van de 2.000) vrijhouden voor covidpatiënten. 

Nu, amper een week later, volgt de instructie om opnieuw naar de volgende fase over te schakelen: fase 2A. Dat betekent dat nu 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten. 1.200 van de 2.000 bedden zijn vanaf volgende week dus gereserveerd voor covidpatiënten die intensieve zorg nodig hebben.

Die opschaling komt er omdat bijna geen plaats meer is op de afdelingen intensieve verzorging. "Al meer dan een week ligt 98 procent van de bedden op intensieve zorg vol", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, koepelorganisatie van Vlaamse ziekenhuizen. 

Al de 3e keer op een jaar tijd dat we ethische keuzes zullen moeten maken

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro

Momenteel hebben 738 covidpatiënten intensieve verzorging nodig, maar dat aantal stijgt nog elke dag. "We verwachten dat we ook de komende dagen nog een toename gaan zien en dus gaan we de andere zorg moeten afbouwen om die covidpatiënten te kunnen blijven opvangen."

Daarom vraagt de overheid aan de ziekenhuizen om ook "alle niet-dringende en planbare ingrepen uit te stellen die gebruik maken van intensieve zorg." Dringende en noodzakelijke ingrepen en behandelingen, zoals chemotherapie en dialyse, moeten wel blijven doorgaan.

Ethische keuzes

"Het is aan de artsen om een goede selectie te maken tussen wat dringend is en wat kan worden uitgesteld. Maar het spreekt voor zich dat dit gevolgen zal hebben voor de hele volksgezondheid. Dus we houden ons hart toch wel vast", zegt Cloet. "Het is al de derde keer op een jaar tijd dat er ethische keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar we hebben geen andere optie."

Probleem is personeel

Ziekenhuizen moeten extra bedden creëren en dat is niet gemakkelijk, zegt Frank Vermassen van het UZ Gent. “Die bedden zelf en de machines zijn het probleem niet, maar je moet ook kunnen beschikken over gekwalificeerd personeel, en dat maak je niet zomaar bij.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!