Zo check je de betrouwbaarheid van een webshop

donderdag 11 februari 2021 - 08:00
'Problemen met onlineaankopen? Beter voorkomen dan genezen!' Dat is het motto van het ECC, het Europees Centrum voor de Consument. Om die leuze extra in de verf te zetten, is er nu de Webshop Check. Daarmee leer je om zelf in te schatten hoe veilig een webshop is.

Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België heeft de handen vol met consumenten die online opgelicht worden. De cijfers van internetfraude blijven elk jaar stijgen, ondanks de inspanningen om consumenten te waarschuwen voor de gevaren van online shoppen en betalen.  

Waarom een Webshop Check?

Enkele clicks volstaan om op het internet te kopen. Maar jammer genoeg volstaat hetzelfde aantal clicks ook om bedrogen te worden. Als consument moet je het dus altijd veilig doen! Check daarom op voorhand of een webshop veilig is. Dat kan via de site doe de Webshop Check.

Tips en goeie raad

De Webshop Check geeft op een toegankelijke manier tips zodat je als consument weet waarop je moeten letten bij een online aankoop. Dankzij de tips kan je de website zelf analyseren en beoordelen of die betrouwbaar is.

  • Check de identiteit: een verkoper moet zijn naam, fysiek adres en ondernemingsnummer te vermelden op de website.
  • Check het imago: google de bedrijfsnaam en kijk welke recensies het bedrijf heeft.
  • Check de betaalmogelijkheden
  • Check de prijzen: te lage prijzen kunnen invloed hebben op de kwaliteit. Of je kan te maken hebben met namaak.
  • Check de verkoopsvoorwaarden: ook bij online aankopen heb je rechten en plichten als consument
  • Check wat je bestelt

Is er toch nog twijfel over een website uit een ander EU-land? Vraag dan raad aan ECC België op het nummer +32 2 542 33 46.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!