Zo ga je het best om met kinderen en competitiviteit

dinsdag 8 september 2020 - 08:56
Unslash
Luisteraar Tanja uit Kortenberg heeft een zoontje van 6: “Hij is competitief en perfectionistisch. Op school is hij heel ontgoocheld als hij een minder goed punt haalt en niet bij de beste van de klas is.” Pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool Pedro De Bruyckere vertelt hoe je hier als ouders het best mee kan omgaan.

"Als hij met de voetbalclub een match speelt, kan hij niet goed tegen zijn verlies. Als hij een match niet wint, staan de tranen hem in de ogen. Ik ben blij dat hij de dingen goed wil doen, maar vind toch dat hij overdrijft", vertelt Tanja.

Competitie gericht zijn 

"Jongens, zeker jongens, zijn in het algemeen erg competitiegericht. Toch is leren falen, en leren vanuit iets dat je niet gelukt is, heel belangrijk. Ook voor bedrijfsleiders zijn er al eens 'fail conferences' georganiseerd, waarbij iedereen komt vertellen welke fouten ze hebben gemaakt en wat ze daaruit geleerd hebben. In contrast met de 'gewone' conferenties waar mensen alleen over hun succes komen spreken."

"Het is niet erg om te proberen en te mislukken, als je maar probeert en weer verder probeert. Leren falen is een soort groeiproces, waarbij er aan de ene kant natuurlijk niets leuker is dan winnen, maar aan de andere kant moet je bij een verlies ook de andere elementen bekijken."

Het is niet erg om te proberen en te mislukken, als je maar probeert en weer verder probeert

Pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool Pedro De Bruyckere

Zo handel je het best

Knuffel

Natuurlijk moet je je kind eerst een keer goed vastpakken en troosten.

Zeg het juiste

Zeg niet: 'Het is allemaal niet zo erg.' Want voor het kind is het op dat moment heel erg. Maar je kan daarna wel zeggen dat er nog matchen komen.

Stel de juiste vragen

Je kan door de juiste vragen te stellen aan je kind, het leren relativeren.

  • heb jij goed gespeeld?
  • was het leuk om samen met de andere kinderen te spelen?
  • welke dingen heb je (wel) goed gedaan?
  • wat zou je anders hebben gedaan?

Moedig aan, maar ook niet te veel

Aanmoedigen mag zeker, maar je mag daar als ouder niet te ver in gaan! In dat geval werken aanmoedigingen omgekeerd, omdat ze hun kinderen onder druk zetten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!