Zo haal je het maximum uit de airco in je wagen

donderdag 17 juni 2021 - 07:46
airco in de wagen
Voor wie tijdens tropische dagen vaak in de auto zit, is de airco een ware zegen. Wist je bijvoorbeeld dat je als bestuurder ongeveer 20% trager reageert als het 35 °C is dan wanneer de thermometer 25 °C aanwijst? Een goede zaak dus, die airco. Maar gebruiken we hem op een correcte manier? Hier zijn alvast enkele tips!

Raampjes open!

Wanneer je in je gloeiende auto stapt, moet je eerst alle ramen openen. Rij een aantal minuten zonder airco, kwestie van de batterij niet meteen leeg te laten lopen. 

Na een paar minuten kan je de airco opzetten. Let op: het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur mag voor een goed resultaat niet meer dan 7 of 8 graden bedragen. 

Eenmaal de airco aan, kan je best de ventilator op circulatiestand zetten. Daardoor hoeft de installatie geen (hete) lucht van buitenaf te koelen en is het sneller koud. Als de auto op de gewenste temperatuur is, kan je de circulatiestand uitschakelen. 

Niet op de koudste stand! 

De grootste fout die gemaakt wordt met de temperatuurregeling is overcompensatie. Velen zetten op warme dagen het aircosysteem op de koudste stand en schakelen het uit van zodra het te fris wordt. 

Deze methode is niet efficiënt en bovendien slecht voor de gezondheid. Beter is de gewenste stand op voorhand in te stellen of te benaderen om zo de temperatuur op peil te houden.

blaasmonden

Optimale circulatie

Om de frisse lucht optimaal te laten circuleren in je wagen, richt je de blaasmonden van de airco naar boven en dus niet naar je gezicht (of dat van je passagier). 

Schakel de airco uit als je bijna op je bestemming bent

Ben je bijna op je bestemming, schakel de airco uit. Zo kan je lichaam alvast wat wennen aan de warmere temperaturen buiten en zal je minder snel een warmteschok krijgen als je uitstapt. 

Weetje: airco ook in de winter

Airco is toch alleen nuttig in de zomer? Neen, gebruik hem zeker ook eens in de winter. Het kan immers ook dienen als verwarming. En op die manier vermijd je dat dichtingen uitdrogen en ben je er zeker van dat je airco altijd goed blijft werken. 

En nog eentje: airco is dé ideale manier om je ramen te ontwasemen, zelfs in de winter! 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!