Zo poets je je dampkap!

donderdag 20 januari 2022 - 08:38
©getty
Een dampkap is heel handig om vervelende geuren in je keuken te voorkomen. Weet wel dat je dampkap snel een schoonmaakbeurt nodig heeft!

Poets regelmatig

Hoe langer je wacht met schoonmaken, zoveel moeilijker wordt het om je dampkap opnieuw proper te krijgen. Daarom kuis je een dampkap het best om de twee weken.

Vervang of poets de filter

Vervang op regelmatige basis ook de filter van de afzuigkap. Na enkele maanden heeft de filter veel vet opgeslorpt en kan hij niet meer behoorlijk functioneren. Sommige dampkappen hebben een meldlampje zodat je weet wanneer de filter gereinigd of vervangen moet worden.

Heeft jouw dampkap zo’n lampje niet? Dan poets je de filter het best elke twee maanden eens. Je kan de filters perfect schoonmaken in de vaatwasser. Was je ze liever af met de hand? Laat ze dan een half uurtje in warm water met afwasmiddel weken. Schrob ze daarna af en spoel grondig. Droog de filters goed voor je ze terug plaatst.

Poets het rooster

Naast de filters moet ook het rooster proper gemaakt worden. Zo begin je eraan!

  • Week het rooster met warm water en soda. Heb je een vaatwasser? Dan kan je het rooster ook daarin leggen.
  • Blijft het vuil nog altijd plakken? Zet dan enkele uren een pan met water en citroensap kokend op het fornuis, terwijl de dampkap aanstaat. De waterdamp zal het vuil losmaken en ervoor zorgen dat het makkelijker is om te verwijderen.
  • Spuit het rooster na het reinigen in met siliconenspray. Die zal ervoor zorgen dat het vet zich minder snel hecht aan het rooster.

Vervang de koolstoffilter op tijd

Een koolstoffilter is niet afwasbaar en vervang je het best driemaandelijks.  Een vuile koolstoffilter mag bij het gewone huisafval worden meegegeven, omdat het niet belastend is voor het milieu. Noteer desnoods in je agenda wanneer je het laatst de filter hebt vervangen.

De buitenkant is het makkelijkste

De buitenkant van een dampkap kan je het best met een staalreiniger of een ontvettend product reinigen. Klaar is Kees!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!