Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Asbest in je portemonnee

di 24 sep. - 6:15

We weten het intussen allemaal: van asbest kan je kanker krijgen als je de vezels inademt. Maar het goedje heeft ook gevolgen voor je portemonnee. Asbest laten verwijderen is een dure zaak, en helaa
rekenmachine

We weten het intussen allemaal: van asbest kan je kanker krijgen als je de vezels inademt. Maar het goedje heeft ook gevolgen voor je portemonnee. Asbest laten verwijderen is een dure zaak, en helaas zijn er veel mensen die een huis kopen, die pas achteraf ontdekken dat het erin zit...

Kan ik de vorige eigenaar laten opdraaien voor de saneringskosten?

Stel: je vindt het huis van je dromen. Je koopt het, en achteraf ontdek je dat er asbest in de muren zit. Een zogenaamd verborgen gebrek, want het was niet zichtbaar. Dus moet de verkoper daar in principe voor opdraaien, zou je denken.

Maar als koper word je verondersteld het pand goed te bezichtigen voor je betaalt. Je moet daarbij zelf de reflex hebben om te denken aan de mogelijkheid dat er asbest in zit. Normaal heb je als koper een (korte) garantie voor verborgen gebreken, maar in de meeste verkoopovereenkomsten staat dat de verkoper zich daarvan bevrijdt.

Dus heb je als koper niet meer de mogelijkheid om de verkoper aan te spreken op verborgen gebreken. Er is echter één uitzondering: als je kan aantonen dat de verkoper wist dat er een gebrek was én dat hij het bovendien ook heeft verzwegen.

Kans op slagen?

In de praktijk is zoiets vaak moeilijk te bewijzen, maar het kan wel dankzij het ‘postinterventiedossier’. Dat document moet verplicht bij de akte overhandigd worden. Het is een lijst met alle werken die aan een huis uitgevoerd zijn, plus door welke aannemer. Als zo’n aannemer in het verleden al eens asbest ontdekt heeft, dan moet dat in het dossier staan, en dat bewijst meteen ook dat de eigenaar op de hoogte was.

Daarbij komt dat als je een woning koopt via een immobiliënkantoor, de makelaar het gebouw grondig moet nakijken. Als er een risico is op asbest, dan is hij ook verplicht om dat te melden aan de koper. Als professioneel heeft hij voor de wet een grotere verantwoordelijkheid. Als hij het nalaat kun je hem in principe aanklagen, maar in werkelijkheid zijn er nog maar heel weinig zo’n processen geweest.

Bovendien moet het probleem ook ernstig zijn voor een rechter in je voordeel zal beslissen, want ook saneringskosten zijn relatief. Als je een huis koopt van 300.000 en er is een probleem van 2000 euro, dan is dat geen ernstig probleem. Koop je een pand van 300.000 en de sanering kost 40.000 euro, dan is het wel ernstig te noemen.

Conclusie: informeer je goed over asbest voor je een huis koopt (dat kan via deze folder), want als je het achteraf ontdekt zijn de saneringskosten bijna altijd voor jou...

Asbest weghalen – voor doe-het-zelvers?

Asbest laten verwijderen door een gespecialiseerde firma is een dure zaak. Ter info enkele richtprijzen (zonder BTW en extra’s):

  • een golfplaat laten weghalen kost al snel 15 à 20 euro per m²
  • asbesthoudende vinyltegels en lijm verwijderen kost zo’n 50 à 70 euro per m²
  • als je het ongeluk hebt om asbestisolatie rond je verwarmingsbuizen te hebben, dan betaal je al gauw 100 euro per lopende meter.

Voor het weghalen van niet hechtgebonden asbest (waar de vezels los zitten en kunnen vrijkomen) moet je een specialist contacteren. HIER vind je een lijst van erkende firma’s.

Hechtgebonden toepassingen (leien, golfplaten…) mag je zelf verwijderen, als je het tenminste voorzichtig doet. Je leest de voorschriften in DEZE folder. Vermijd in elk geval dat er vezels loskomen door boren, zagen of breken.

Je kunt de hechtgebonden asbestproducten binnenbrengen bij het containerpark. Elk park moet een minimumvolume aan asbestproducten gratis aannemen. Boven een bepaald aantal vierkante meter betaal je een bijdrage. Het ingezamelde asbest komt terecht op een stortplaats, waar het ingekapseld wordt.

Belangrijke tip: neem eerst een staal en laat een labotest uitvoeren voor de zekerheid. Zo’n test heb je al vanaf 50 euro, een fractie van de prijs van een sanering dus.

LINKS
Hier vind je de lijst van erkende afbraak- of verwijderingsbedrijven voor asbest.
Deze folder toont je de meest courante toepassingen van asbest.

Over soorten asbest en het eventuele gevaar kan je in dit artikel van de Inspecteur alles nalezen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet