Actrice Greet Rouffaer maakt poppen: “Door deze bizarre periode heb ik er weer wat tijd voor”

vrijdag 13 november 2020 - 17:31
Iedereen kan in deze tijden wat lockdown-tips gebruiken. Koen Crucke bakt taarten en deelt die met zijn buurvrouw. Actrice Greet Rouffaer maakt poppen en vertelt hierover met veel passie in ‘Beste Buren voor de Warmste Week’.

“Het is begonnen toen ik 12 of 13 jaar was en op de Koninklijke Balletschool in Antwerpen zat. Ik maakte mijn huiswerk in de coulissen van het ballet en kreeg van de naaisters stukjes stof die ze niet meer konden gebruiken. Daar maakte ik mijn eerste poppen mee. Kleine en grote poppen die ik dan af en toe verkocht of gewoon cadeau gaf.”

Ik heb dat geërfd, denk ik. Mijn grootmoeder was naaister. Zij maakte Mariabeelden die je bij mensen thuis wel eens onder een glazen stolp ziet staan. Dat waren echte kunstwerkjes. Ze maakte niet alleen de jurken van die beelden, maar ook het hoofd en de handen in was. Ik heb nog zo'n beeld van haar staan. Dat is waarschijnlijk 80 jaar oud, de stof is verbleekt, maar ik kan het niet wegdoen."

De creativiteit zit in mijn genen. Ik heb het geërfd van mijn grootmoeder. 

Actrice Greet Rouffaer

Een pop maken

“Meestal begin ik met een hoofdje. Dat maak ik dan uit klei of een product dat lijkt op porselein. Daarna maak ik een lijfje. Soms gebruik ik handjes van een oudere pop en op het lijfje begin ik dan met een stukje stof dat ik al die jaren verzameld heb. Zo maak ik dan een kostuum. Het zijn geen baby’s of hele mooie poppen, meestal zijn het meer theaterfiguren. Ik heb ook heel veel stukjes haar en stukjes van pruiken die ik dan gebruik om het haar te maken. Of valse wimpers! Het zijn meestal een beetje rare figuren die ik maak. (lacht) Aan één pop werk ik minstens 3 weken, want ze zijn heel gedetailleerd.”

"Ik heb er geen enkele gehouden, anders zou mijn huis nu volstaan. Ik heb er een stuk of vier verkocht denk ik, de rest heb ik weggegeven. Ik heb vorig jaar een mooie kerstpop gemaakt, een dikke engel, en die heb ik ook weggegeven. De vrouw van een neef van mij was zwaar ziek en vond mijn poppen wel mooi, dus dan heb ik een pop gemaakt en haar die cadeau gedaan."

“Door corona had ik opeens een lege agenda. Maar ik ben altijd heel creatief geweest. Nu vul ik mijn tijd met poppen en juwelen maken, maar ook met lege flesjes beplakken met allerlei kleine frutsels die ik al jaren bijhoud zoals gebroken armbandjes. Zo maak ik allerlei mooie dingenIk heb dit jarenlang niet kunnen doen maar door deze bizarre periode heb ik er weer wat tijd voor gevonden. Dat is heel fijn!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!