Haal Hawaï in huis met deze kleurrijke moleculaire mocktail

donderdag 19 november 2020 - 17:45
Zondag 22 november is het de Dag van de Wetenschap. Voor één keer wordt die digitaal georganiseerd, zodat je thuis vanuit je luie zetel kennis kan maken met de wondere wereld van de wetenschap. Kan je niet wachten tot zondag? Hier alvast een proefje om thuis uit te proberen!

Verre reizen maken en wegdromen op een exotisch strand zal helaas nog niet voor meteen zijn. Maar je kan Hawaï toch een beetje in huis halen met een kleurrijke moleculaire mocktail. De proef en het drankje zijn volledig kindvriendelijk.

Dit heb je nodig:

Voor de mocktail:

  • Grenadine
  • Fruitsap
  • Bruiswater
  • Blauwe voedingskleurstof
  • Glas
  • Lepel

Voor de gelballetjes: 

  • 125 mililiter van een vloeistof zonder bruis naar keuze (bv: fruitsap, Ice Tea, Aquarius, ..)
  • 4 gram Agar agar
  • Zonnebloemolie
  • Rietje

Aan de slag:

Giet een bodem grenadine in een leeg glas. Giet voorzichtig wat fruitsap op een lepel bij de grenadine. Je ziet dat er laagjes ontstaan. Meng in een apart glas bruiswater met 2 druppels voedingskleurstof. Voeg dat mengsel opnieuw voorzichtig op een lepel aan de mocktail toe.

Wil je een leuk extraatje aan je mocktail toevoegen? Dan kan je zelf gelballetjes maken. Zet een potje met zonnebloemolie gedurende een half uur in de diepvries. Warm op een vuur de vloeistof naar keuze op, samen met de Agar agar. Wanneer het mengsel kookt, haal je het van het vuur. Neem een rietje en zuig met je duim op de bovenkant van het rietje een deel uit de vloeistof. Haal de zonnebloemolie uit de vriezer en laat de inhoud van het rietje los in de olie. Je zal zien dat er gelbolletjes tevoorschijn komen. Die kan je verwerken in de mocktail en zijn eetbaar. Schol!

Bekijk hier het proefje en de uitleg van Justine en Chelsey, studentes natuurwetenschappen aan de Arteveldehogeschool:

Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap kan je zondag 22 november volledig digitaal volgen vanuit je luie zetel. Je kan deelnemen aan experimenten, shows, lezingen en veel meer. Er zal ook een spetterende liveshow te zien zijn vol wetenschap en technologie. 

Wil je graag deelnemen? Alle informatie vind je op de website van de Dag van de Wetenschap. Maak op voorhand een account aan, zo kan je een virtueel plekje reserveren. 

De workshop van de studenten aan de Arteveldehogeschool zit al volgeboekt. Maar op hun YouTube-kanaal kan je thuis toch nog mee experimenteren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!