Instrument dat je niet meer gebruikt? Schenk het aan het Instrumentenfonds en help jong muzikaal talent!

vrijdag 18 december 2020 - 11:22
Warme reporter Anja gaat op bezoek bij Servaas Le Compte. Hij speelt contrabas. Een warm instrument voor een warme luisteraar! Hij was muzikant bij de Vlaamse Opera, had 30 jaar lang zijn eigen ensemble en is medeoprichter van het Instrumentenfonds.

“'Instrumentenfonds en artists united' helpen kunstenaars op allerlei manieren. Instrumentenfonds probeert ervoor te zorgen dat jongeren of ouderen toch een instrument kunnen gebruiken. We weten natuurlijk allemaal dat een instrument niet echt goedkoop is. Mijn contrabas is ooit gevonden op een zolder bij iemand die geen muziek meer speelde. De contrabas is gelukkig helemaal hersteld geraakt door een instrumentenbouwer", vertelt Servaas.

Artiesten in coronaperiode

“Zacht uitgedrukt is het voor muzikanten niet gezellig meer, om niet te zeggen: dramatisch. We zien licht aan het einde van de tunnel, hoop ik. Niet meer kunnen optreden valt voor velen zeer zwaar: die band met het publiek, het genot van op een podium te staan, het financiële aspect, … Bij 'Artists united' krijgen we heel dikwijls de melding: “Kunnen jullie ons helpen? Kunnen jullie iets organiseren?”

“Daarom dat wij ook verschillende benefieten organiseren, waaronder ‘Cello For Charity’ en ‘Hart voor kunstenaars’. Deze lopen nog tot februari om kunstenaars op allerlei manieren te helpen.”

Zacht uitgedrukt is het voor muzikanten niet gezellig meer, om niet te zeggen dramatisch.

Servaas Le Compte

Cello For Charity

“Men kan instrumenten komen lenen bij ons. Wij verzamelen middelen en kopen instrumenten. Of er zijn mensen die zeggen: “Wij hebben hier nog een viool, een contrabas, een gitaar of een cello staan en doen er niets meer mee. Kunnen jullie er iets mee doen?” Ja! Zeker en vast. Wij zorgen dat die terechtkomen bij beginnende, professionele muzikanten zodanig dat zij die investering niet helemaal alleen moeten dragen.

“Jonge muzikanten van ‘opMaatorkest’ en ‘Antwerp Symfony Orchestra’, hebben een heel leuk project op poten gezet voor jongere kinderen en studenten. Daar hebben we 7 cello’s permanent aan uitgeleend. Dat is zeer leuk om die muzikanten op het podium te zien musiceren, met een professionele dirigent en een paar professionele muzikanten. Het is heel hartverwarmend om hen bezig te zien.”

“Ik wil absoluut Joris Wouters bedanken. Hij is een instrumentenbouwer die een cello gemaakt heeft voor de benefietactie ‘Cello for Charity’ die doorgaat tot februari. Hij heeft dat instrument geschonken en die cello zal geveild worden op 18 februari in Antwerpen. Ik wil hem uitdrukkelijk bedanken, want het is een kunst en kunde om een instrument te maken. Het kost ook wat om een instrument te maken en hij heeft zijn hart opgezet voor deze actie en schenkt dit volledig. Dat is fantastisch!”

Meer informatie vind je op http://www.artistsunited.be/nl/content/cello-charity.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!