Zo haal je elektriciteit uit een citroen

vrijdag 20 november 2020 - 16:28
Zondag 22 november is het de 'Dag van de Wetenschap'. Voor één keer wordt die digitaal georganiseerd, zodat je thuis vanuit je luie zetel kennis kan maken met de wondere wereld van de wetenschap. Kan je niet wachten tot zondag? Hier alvast een proefje om thuis uit te proberen!

Volta, de sectororganisatie voor de elektronische sector, kwam langs bij David Van Ooteghem tijdens 'Beste Buren voor de Warmste Week'. Ze willen jongeren met technische goesting aanmoedigen om te kiezen voor een elektronische opleiding. Vind je onderstaand proefje tof? Dan is zo'n opleiding misschien iets voor jou!

Dit heb je nodig:

  • Citroen
  • Koperen muntstuk van 5 eurocent
  • Verzinkte nagel (een nagel uit zink)
  • Hoofdtelefoon
  • Mes

Aan de slag

Maak een sneetje in de citroen. Plaats daarin de 5 eurocent en de verzinkte nagel naast elkaar. In het koperen muntstuk zitten veel elektronen. Die worden op hun beurt doorgegeven aan de verzinkte nagel. Op die manier ontstaat er een spanningsverschil, een plus- en een minpool. Wanneer je de 'jack' van de hoofdtelefoon met deze twee polen verbindt, hoor je in de hoofdtelefoon het spanningsverschil.

Weetje: De spanning van een citroen bedraagt ongeveer 0,4 volt. Om je gsm te kunnen opladen zal je ongeveer 1000 citroenen nodig hebben.

Bekijk hier het proefje en de uitleg van Benjamin Verfaillie van Volta: 

Zin in meer van dit soort proefjes? Op de website van Elektroclub vind je nog meer spelletjes en experimenten. 

Dag van de Wetenschap

De 'Dag van de Wetenschap' kan je zondag 22 november volledig digitaal volgen vanuit je luie zetel. Je kan deelnemen aan experimenten, shows, lezingen en veel meer. Er zal ook een spetterende liveshow te zien zijn vol wetenschap en technologie. 

Wil je graag deelnemen? Alle informatie vind je op de website van de Dag van de Wetenschap. Maak op voorhand een account aan, zo kan je een virtueel plekje reserveren. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!