Grenzen met buurlanden weer open, Brussels Airlines vliegt opnieuw

maandag 15 juni 2020 - 08:07
Sinds middernacht zijn de grenzen met onze buurlanden officieel weer open, net als de meeste andere Europese binnengrenzen. Ze waren bijna drie maanden dicht om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Alleen voor essentiële verplaatsingen mocht je de grens nog over.

Waar kan je heen? 

Behalve naar de buurlanden, mogen we ook opnieuw naar Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen. Het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Estland vragen wel nog om 14 dagen in zelfquarantaine te gaan bij binnenkomst van het land. In Tsjëchië en Oostenrijk is er de keuze tussen een test of een zelfquarantaine van twee weken. In Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije en Finland zijn we voorlopig nog niet welkom. 

De meest recente reisinformatie kan je steeds vinden op de website van Buitenlandse Zaken. De situatie kan immers snel veranderen.

Brussels Airlines vliegt weer

Ook op de luchthaven van Zaventem wordt het weer drukker. Brussels Airlines begint opnieuw te vliegen en de luchthaven verwacht vanaf vandaag zo'n 4.000 passagiers per dag, in plaats van 1.300 de voorbije weken. 

"De voorbije maanden waren heel kalm, nu willen we stap voor stap weer meer passagiers en vluchten ontvangen. Vanaf 1 juli zullen we meer dan 100 bestemmingen aanbieden, vanaf 1 augustus meer dan 140. We zijn positief, deze zomer verwachten we 1 miljoen passagiers", vertelt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Vandaag zijn er 60 vluchten, voor de crisis waren dat er 700 per dag. "De luchthaven is zwaar getroffen. We verwachten een verlies van 200 miljoen dit jaar. Het zal een paar jaar duren voor we weer op het niveau van 2019 geraken. We hopen tegen het einde van het jaar aan 50 procent te raken en in 2021 wordt dat misschien 80 procent. Pas binnen twee of drie jaar denk ik dat we weer op 100 procent zitten.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!