Hoe vermijden steden dat mensen op straat rondhangen na sluitingsuur?

maandag 22 juni 2020 - 07:37
Horeca Vlaanderen vraagt dat het sluitingsuur voor cafés en restaurants, om 1 uur, uitgebreid wordt. Aanleiding zijn de beelden van groepen mensen die na sluitingstijd op veel pleinen in het hele land nog in openlucht samenblijven, zonder afstand te houden, en zonder mondkapjes. Vooral in de Brusselse gemeente Elsene, maar ook in Hasselt, was dat het geval.

Steden proberen te voorkomen dat mensen nog op straat blijven rondhangen wanneer de cafés en restaurants dichtgaan. Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, is positief. "Het loopt beter dan verwacht, mensen houden zich aan de afstandsregels, blijven zitten. Er is een hoffelijkheidsakkoord gesloten met de horeca en nachtwinkels, en we zetten veiligheidsagentes in om preventief op te treden."

Plaatsverbod

Maar iedereen moet zich wel aan de regels houden, want de politie treedt kordaat op indien nodig, zegt burgemeester Bart Tommelein: "Horecauitbaters die zich niet aan de regels houden, krijgen de eerste keer een waarschuwing, daarna een pv en de derde keer moeten ze onherroepelijk dicht. Ook klanten kunnen een plaatsverbod krijgen. Iets wat we regelmatig hebben toegepast in de uitgaansbuurt in het verleden. Mensen riskeren de toegang tot het uitgangscentrum de hele zomer ontzegd te worden."

Goede communicatie

In Leuven zijn er dit weekend geen incidenten gemeld, zegt burgemeester Mohammed Ridouani (SP.A). "We zijn nu twee weken verder en alles verloopt prima. Het is druk, gezellig druk, daar zijn we ook tevreden over, en dat is welgekomen voor de horeca. Ik moet zeggen, de combinatie van voldoende preventieve maatregelen, een goede communicatie en een oogje in het zeil houden door de politie, samen met de horeca, werkt uitstekend. Dit werkt voor Leuven, ik beweer niet dat dit werkt voor andere steden, maar voorlopig houden we dit aan. Ik hoop dat het zo verder kan lopen."

"Kom uit je kot maar niet te zot", dit is echt te zot."

Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan UZ Antwerpen en voorzitter van de de groep experts die de exitstrategie uitwerkt, is niet gelukkig. "Dit is niet verstandig, absoluut niet passend. "Kom uit je kot maar niet te zot", dit is echt te zot."

"Het coronavirus lijkt ver van ons bed nu. We zien geen beelden meer van zieke mensen, van verpleegkundigen die hard in de weer zijn. Maar het virus is er nog altijd. We moeten blijven waarschuwen dat het een risico blijft, dat we allemaal moeten doen wat we kunnen. Het is een moeilijk evenwicht tussen onze vrijheid teruggeven en opgelucht ademhalen enerzijds, en anderzijds weten dat het virus er nog altijd is."

"Het komt niet goed als we allemaal zo blijven doorgaan. We moeten opnieuw uitgebreid informeren. Het nieuwe normaal, dat is niet business as usual, zoals voorheen."

Onverstandig

"Onverstandig", noemt viroloog Marc Van Ranst de samenscholingen. "Dit is niet de bedoeling in deze fase van deze epidemie. Het virus is niet weg. De voorbije week waren er gemiddeld 90 nieuwe gevallen per dag. En dat zijn de gevallen die we gedetecteerd hebben, het zullen er ongetwijfeld meer zijn. Die cijfers zijn hoger dan in heel China. In Peking neemt men met deze aantallen zeer zware maatregelen. Dat willen we hier vermijden."

Burgerzin

Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt dat bijeenkomsten zoals op het Flageyplein in Elsene niet kunnen en de zware inspanningen die de bevolking al deed om het nieuwe coronavirus in te dijken, in gevaar brengen. Hij heeft naar eigen zeggen "duidelijk overleg" gehad met premier Sophie Wilmès (MR) en met minister-president Rudi Vervoort (PS).

"Allen op dezelfde lijn, dergelijke bijeenkomsten kunnen niet op dit moment en brengen zware inspanningen van de bevolking in gevaar. Oproep tot absolute burgerzin", schrijft hij op Twitter. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!